Mindenhol mérsékelték vagy visszavonták a riasztásokat, de éjjel ismét várható ónos eső

ónos eső veszélyhelyzet riasztás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenhol elsőfokúra mérsékelték vagy visszavonták a riasztásokat, de éjjel és hétfőn ismét többfelé várható ónos eső, így ismét több járásra kiadhatja a legmagasabb fokú riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Az MTI-hez vasárnap kora délután eljuttatott veszélyjelzésében az OMSZ felhívta a figyelmet, hogy az átmeneti szünet után a déli országrészben éjjel és hétfőn ismét jelentős mennyiségű ónos eső hullhat.
Kifejtették: késő estig átmenetileg gyengül, több helyen megszűnik a vegyes csapadék. Késő estétől dél, délnyugat felől újabb csapadékrendszer érkezik, amely hétfőn elsősorban az ország délkeleti felét/harmadát érintheti, s ebből újabb, több milliméter ónos eső várható - kiemelten a Dél-Dunántúlon és az Alföld déli, délkeleti felén.
Hétfő estétől kelet, északkelet felé helyeződik a csapadék súlypontja, de hogy ez a csapadékrendszer merre terjeszkedik, még bizonytalan.

Az ónos eső veszélye miatt Békés és Csongrád-Csanád megyére adták ki a harmadfokú figyelmeztetést hétfőre. Baranya, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére másodfokú, továbbá Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső veszélye miatt.

Vasárnap estig főként a Dél-Dunántúlon helyenként gyenge havazás, hószállingózás még előfordulhat, ebből számottevő hóréteg a legtöbb helyen nem alakul ki, csupán néhol lehet maximum 1-2 centiméter hó. A késő estétől érkező újabb csapadékzóna az ország északi, északnyugati részén ismét hozhat havazást. A várható friss hó általában maximum 5 centiméternyi lehet, de lokálisan ennél több is hullhat.
Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője korábban az MTI-hez eljuttatott közleményében azt kérte: indulás előtt mindenki tájékozódjon arról, hogy van-e érvényben meteorológiai riasztás. Azokon a területeken, ahol narancs vagy piros riasztást adtak ki ónos eső miatt, senki ne induljon útnak.

A szóvivő azt ajánlotta az embereknek, hogy használják a katasztrófavédelem VÉSZ nevű alkalmazását, amely ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerű mobileszközökre.
Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig az utinform.hu oldalon lehet tájékozódni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.