Gyönyörű éjszakára számíthatunk: óránként közel 100 hullócsillagot láthatunk ma este

Forrás: Shutterstock -
égi jelenség meteorrajok hullócsillag csillaghullás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma este nem érdemes otthon maradni: különleges jelenségnek lehetünk tanúi.

Január elején a zord időjárás általában nemigen ad lehetőséget arra, hogy az év első csillaghullását, a Quadrantidák meteorjait meglessük. Ennek többek között az az oka, hogy a jelenség mindössze néhány órás, így gyakori, hogy a mi régiónkat elkerüli, és persze a felhős idő sem könnyíti meg a dolgunkat. Idén azonban ez másként történhet - írja a NatGeo.

Idén január 3-án este, 21 óra 40 perctől várható a meteorraj, amelyet nagyjából 4-6 órán keresztül lesz lehetőségünk megcsodálni.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Ma este holdmentes éjszakánk lesz, így a megfigyeléstnek egyedül az időjárás tud gátat szabni.

A Quadrantidák sebessége közepes, és az átlagfényességük sem magas, viszont ezeket a hiányosságokat mennyiségükkel pótolják a meteorok. A maximum néhány óra alatt óránként több tucat hullócsillagra számíthatunk. Az este elején körülbelül 40 meteor lesz, de éjfél körül már 70-80, sőt, ennél is több lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.