Tesztelték, mennyire hatásos a Szputnyik V az omikronnal szemben: ez lett az eredmény

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann / Sven Simon -
COVID-19 omikron Szputnyik V koronavírus Pfizer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az orosz és római csoportok kutatása is megerősítette az eredményt: az orosz vakcinával oltottakban három hónappal az oltás után jóval több antitestet mutattak ki.

A római és moszkvai csoport kutatási eredményei is megerősítették, hogy a Szuptnyik V vakcina omikron ellen „erős védelmet" nyújt, valamint kétszer annyi antitestet termel, mint a Pfizer.

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann / Sven Simon

A két intézmény a kutatásokban a Szputnyik V és Pfizer vakcinák omikron és eredeti wuhani vírus ellen kifejtett hatását vetették össze. Az eredmények alapján három hónappal az oltás után 2,6-szor annyi omikron ellen küzdő antitestet találtak a Szputnyik V vakcinával oltottak esetén, mint azoknál, akiket Pfizerrel oltottak be.

Az rt.com beszámolója szerint a Szputnyik V vészhelyzeti használatra körülbelül 70 országban engedélyezett, egyadagos változata, a Szputnyik Light pedig több mint 30 országban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.