Tesztelték, mennyire hatásos a Szputnyik V az omikronnal szemben: ez lett az eredmény

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann / Sven Simon -
COVID-19 omikron Szputnyik V koronavírus Pfizer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az orosz és római csoportok kutatása is megerősítette az eredményt: az orosz vakcinával oltottakban három hónappal az oltás után jóval több antitestet mutattak ki.

A római és moszkvai csoport kutatási eredményei is megerősítették, hogy a Szuptnyik V vakcina omikron ellen „erős védelmet" nyújt, valamint kétszer annyi antitestet termel, mint a Pfizer.

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann / Sven Simon

A két intézmény a kutatásokban a Szputnyik V és Pfizer vakcinák omikron és eredeti wuhani vírus ellen kifejtett hatását vetették össze. Az eredmények alapján három hónappal az oltás után 2,6-szor annyi omikron ellen küzdő antitestet találtak a Szputnyik V vakcinával oltottak esetén, mint azoknál, akiket Pfizerrel oltottak be.

Az rt.com beszámolója szerint a Szputnyik V vészhelyzeti használatra körülbelül 70 országban engedélyezett, egyadagos változata, a Szputnyik Light pedig több mint 30 országban.

Eddig lesz érvényes az oltási igazolvány a második vakcina beadását követőenhttp://www.life.hu/hirek/20220121-oltasi-igazolvany-koronavirus-szabalyok.htmlA kormány korábbi bejelentése értelmében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Csak azoknak lesz érvényes az igazolványuk, akik oltottak. A pontos szabályozás a Magyar Közlönyben jelent meg. HírekFotó: Csudai Sándor - Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.