Késik az éremátadás műkorcsolyában: ennek a sportolónak pozitív lett a doppingtesztje

Forrás: Shutterstock -
oroszok téli olimpia 2022 műkorcsolya doppingügy
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár a küzdelem már hétfőn lezárult, egyelőre nem adták át az érmeket a műkorcsolyázók csapatversenye után a pekingi téli olimpián. Hivatalos indoklás nincs, de sajtóhírek szerint a győztes orosz együttes egyik tagjának pozitív lett a doppingtesztje.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Korcsolya Szövetség, az Orosz Olimpiai Bizottság és a játékok doppingellenőrzési programjáért felelős ügynökség egyelőre nem kommentálta a médiainformációkat, de az orosz RBC című újság szerdán este már nevet is közölt. A lap magát megnevezni nem kívánó forrásától úgy tudja, hogy

Kamila Valijeva szervezetében bukkantak trimetazidinre, amelyet torokgyulladás kezelésére szoktak alkalmazni.

Egyelőre nem világos, hogy ha valóban volt pozitív teszt, akkor azt mikor adták.

Peking 2022 - Késik az éremátadás műkorcsolyában, doppingügy állhat a háttérben - A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

A versenyben az oroszok mögött - akik az országukban feltárt rendszerszintű doppingolás miatt nem Oroszország, hanem az Orosz Olimpiai Bizottság képviseletében szerepelnek Pekingben - az amerikaiak lettek a másodikak, a japánok pedig a harmadikak.

A NOB egyelőre úgy fogalmazott: jogi egyeztetések miatt nem került még sor az éremátadó ünnepségre.

A 15 éves, friss Európa-bajnok Valijeva a nők közül először ugrott négyfordulatost olimpián, kétszer sikeres volt a kísérlete a csapatverseny női kűrje során, harmadjára elesett, de így is ő végzett az élen a mezőnyében.

Nemrég derült ki, hogy ugrott az olimpia Gyurta Dani számára, aki elkapta a koronavírust.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.