Megjöttek a legfrissebb hazai koronavírus-adatok: ennyi az új fertőzött és ennyien haltak meg az elmúlt napon

Forrás: MTI/Vasvári Tamás -
elhunytak száma oltás friss adatok koronavírus oltási akció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon a beoltottak száma 6 389 711, közülük 6 158 184-en a második, 3 792 988-an pedig már a megerősítő, harmadik oltást is megkapták. 3193 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 1 762 878-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 131, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 43 430-ra emelkedett – közölte a koronavirus.gov.hu kedden.

A kormányzati portálon azt írták: a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 535 456, az aktív fertőzöttek száma 183 992. Kórházban 4740 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 177-en vannak lélegeztetőgépen.

A regisztráció és az időpontfoglaló folyamatosan nyitva van az oltáshoz. Csütörtökön, pénteken és szombaton újabb oltási akció lesz a kórházi oltópontokon – jelezték.

Az oltásra továbbra is kiemelten várják az oltatlanokat és azokat, akik már négy hónapnál régebben kapták meg korábbi oltásukat. A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki már négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását – írták, hozzátéve, a harmadik oltás után ismét 80-90 százalékosra emelhető a védettség.

A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani, emellett a háziorvosok is folytatják az oltásokat.

Öt különböző oltásból lehet választani Forrás: MTI/Vasvári Tamás

A kormányzati portál közölte: a negyedik oltás is foglalható és kérhető már, akár az oltási akciókban is. A negyedik oltás kérhető 18 év felett, ha a harmadik oltás beadása óta már eltelt négy hónap.
Az olthatóság megítéléséért az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal, a háziorvossal. Az oltóanyag-választás minden esetben az oltóorvos feladata, aki a pácienst ismerve, a szakmai szempontok alapján dönt. Általános ellenjavallata egyik kombinációnak sincs - írták.

Az 5-11 évesek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál. Ebben a korosztályban is már 89 ezer gyermek felvette az oltást - tették hozzá.

Emlékeztettek: az eredetileg tervezett február 15. helyett csak május 1-jétől alakul át a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá. Azok a védettségi igazolványok, amelyeket a fertőzésen átesettség alapján állítottak ki, május elsején veszítik el az érvényességüket. Az oltási alapon jelenleg érvényes védettségi igazolványok automatikusan érvényesek maradnak májustól, ha a tulajdonosuk az előző oltástól számított 6 hónapon belül megkapta a második, illetve a harmadik oltását is.

Továbbra is kötelező itthon a maszkviselés Forrás: Shutterstock

Az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett továbbra is maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és a sportrendezvényeken. A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, a vendéglátóhelyeken pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.

A munkáltatók előírhatják az oltást dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál erről a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ebben az esetben az üzemorvosok is elvégezhetik az oltást – írták.

A koronavirus.gov.hu oldal térképe szerint eddig Budapesten (308 125) és Pest megyében (241 555) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (101 980), Győr-Moson-Sopron (94 765), Szabolcs-Szatmár-Bereg (94 549), Hajdú-Bihar (92 770) és Bács-Kiskun megye (89 570). A fertőzéssel legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (37 495).

Hatósági házi karanténban 15 314-en vannak, a mintavételek száma 10 669 050.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.