Tiltott jelképpé válhat a Z betű, amely ott van szinte minden orosz tankon

Forrás: EyePress via AFP -
Oroszország katonák jelkép háború Orosz-ukrán háború Z betű orosz ukrán háború tank jelentés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A történelem során már számtalan példát láthattunk arra, hogy milyen erővel bírnak a jelképek, szimbólumok. Úgy tűnik, a két hete kirobbant orosz-ukrán háború sem lesz mentes ettől, és meglepő módon egy betű válhat a harcok egyik áldozatává.

Sokan találgatják, hogy mit jelenthet a Z betű, amely ott látható szinte mindegyik orosz tank oldalán. Az első feltételezések szerint az orosz katonák rajzolták ezt a karaktert a harckocsikra, hogy így különböztessék meg magukat az ukrán haderőtől. A két hadsereg felszerelése ugyanis nagyon hasonló. Ez pedig annak a veszélyét hordozza magában, hogy saját társaikra tüzelnének a harcolók.

A legtöbb orosz tankon ott látható a Z betű Forrás: EyePress via AFP

Ezt a feltételezést némiképp árnyalja az a tény, hogy más betűk is feltűntek az orosz tankokon. A szakértők szerint a Z jelölheti az orosz hadsereg keleti erőit, a négyzetbe foglalt Z a krími katonákat, míg például az O a Fehéroroszország felől érkező tankok azonosítója lehet. Az ilyesféle szimbólumhasználat nem ritka, már a második világháború során is alkalmazták.

A világsajtót elárasztották a Z betűvel jelölt orosz tankokról készült képek, így ez a karakter a háborúnak köszönhetően új értelmet, jelentést kapott. A Moszkva utcáin közlekedő autókon, a járókelők ruházatán vagy orosz emberek internetes profilképein is feltűnt már a Z betű, amely az orosz katonai invázió támogatásának a jelévé vált – írja a hirado.hu.

A háború kitörése óta több mint másfél millió ember hagyta el Ukrajnát, közülük 200 ezren Magyarországra menekültek. Ha szeretnél segíteni a rászorulókon, akkor ide kattintva, valamint ebben a cikkben megnézheted, mit tehetsz a menekültekért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.