Orosz-ukrán háború: daganatos kislányával menekült egy magyar család Ukrajnából

Forrás: Thinkstock -
Ukrajna Orosz-ukrán háború család orosz ukrán háború
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kárpátaljai kislány, a másfél éves Luca súlyos daganatos betegséggel küzd. Életmentő műtétre van szüksége, melyet csak Kijevben végezhettek volna el. Azonban az orosz-ukrán háború kirobbanása miatt el kellett menekülniük. 

Luca édesanyja, Dékány Katalin mesélt a kislánya betegségéről.

"Tavaly december elején derült ki, hogy Luca kismedencei daganattal küzd, ami miatt két kemoterápiás kezelésen esett át. Tudtuk, hogy amint befejeződnek a kezelések, műteni kell. Ilyen típusú operációt azonban csak Kijevben végeznek, ahonnan most embertömegek menekülnek el" - kezdte a Blikknek az édesanya.

Képünk illusztráció Forrás: Thinkstock

Azonban a háború kitörésével nemcsak Luca műtétje, de a kislány élete is veszélybe került. "A kislányunk műtétjét nem vállalták, nem is tudták volna vállalni. Muszáj volt eljönnünk"
– mondta Katalin, majd hozzátetet: " A bizonytalanság, ami leginkább megviselt bennünket, főleg, hogy mi egy beteg kislányt nevelünk. Nálunk nem fordulhat elő az, hogy elfogyjon a gyógyszer vagy egy létfontosságú operációra hónapokat, éveket várjunk. Döntöttünk. Hárman érkeztünk Magyarországra, Luca, én és a férjem".

Emberek ezrei kényszerülnek arra, hogy tragikus körülmények között meneküljenek hazájukból. Legutóbb arról írtunk, amikor egy kismama szülési fájdalmakkal lépte át a magyar határt.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban bővebben itt olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.