Szívszaggató: szüleik után az otthonukat is elveszíthetik az ukrán árvák

Forrás: AFP/Aris Messinis -
Oroszország Ukrajna SOS Gyermekfalu SOS Gyermekfalvak Alapítvány árvák Orosz-ukrán háború ukrán árvák orosz ukrán háború
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hivatalos információk szerint közel negyven gyermek vesztette már életét a két hete kirobbant orosz-ukrán háborúban. A legfiatalabb áldozat egy 40 napos csecsemő, aki menekülés közben kapott tüdőgyulladást. Pár napja egy óvodát ért bombatalálat, így érhető, hogy rettegnek az emberek.

Az elmúlt két hétben több mint másfél millió ember menekült el Ukrajnából, közülük közel 200 ezren Magyarország felé vették az irányt. A rászorulók döntő többsége nő, akik gyermekeikkel, unokáikkal lépték át az országhatárt. A hadköteles korban lévő férfiak ugyanis nem hagyhatják el Ukrajnát, így sokan a háború sújtotta államban ragadtak.

Az ukrán árvákat azonban nem tudják a szüleik kimenekíteni, őket az állami intézmények, segélyszervezetek és a civilek próbálják biztonságba helyezni. Február végén az SOS Gyermekfalu Alapítvány megkezdte az Ukrajnában élő árva gyermekek kimentését. A munka folyamatosan zajlik, de nem egyszerű a helyzet, ugyanis folyamatosan bombázzák a városokat, így sok helyen rögtönzött bunkerekben kell élniük a gyerekeknek.

Az alapítvány nemrég arról írt, hogy az árván maradt gyerekek feliratokat készítenek. Csupa nagybetűvel a GYEREK szót írják a papírlapokra, hogy azokat kiragaszthassák az őket szállító buszokra. Azt remélik, ha a katonák meglátják a feliratot, nem fogják megtámadni a járműveket.

Ha szeretnél segíteni a háború elől menekülő embereken, akkor ide kattintva, valamint ebben a cikkben megnézheted, mit tehetsz a menekültekért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.