Visszaállíthatják a sorkatonaságot, 11 hónapos kiképzést kapnának a fiatalok Hollandiában

Forrás: AFP/Sem Van Der Wal -
Hollandia sorkatonaság kiképzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A holland védelmi minisztérium skandináv típusú sorkatonai rendszer bevezetését fontolgatja a hadsereg létszámhiányának megoldására - idézi a Dutchnews hírportált az MTI.

A holland hadseregben jelenleg mintegy 9000 betöltetlen hely van, ami az összes munkahely egynegyedét jelenti a katonaságnál. A hírportál szerint Christophe van der Maat védelmi államtitkár érdeklődését különösen a svéd sorkatonasági minta keltette fel. A svéd védelmi minisztérium évente négyezer 18 éves fiatalt hív be kiképzésre, akik közül többen önként jelentkeznek, de vannak, akiket besoroznak. A fiatalok 11 hónapos alapkiképzést kapnak, és később szükség esetén behívhatók. Norvégiában hasonló rendszer működik.

Holland katona kiképzés közben Forrás: AFP/Sem Van Der Wal

A holland médiának a védelmi minisztérium szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az ilyen típusú rendszer bevezetéséről egyelőre nincsenek konkrét tervek: a tárca egyelőre információkat gyűjt arról, hogy hogyan működik a skandináv modell. A De Telegraaf című holland napilap azt írta, hogy ha a kormány ezt a rendszert vezeti be, akkor először a kiképzőszemélyzet hiányát kell megoldania.

Hollandiában 1997-ben hivatalosan felfüggesztették a kötelező sorkatonai szolgálatot. 1991 és 1996 között a holland fegyveres erők fokozatosan megszüntették sorkatonai állományukat, és önkéntes haderővé alakultak át. Az utolsó sorkatonákat 1995-ben hívták be, majd 1996-ban leszerelték őket. Az országban a jelenlegi rendszer szerint a 17 évüket betöltött fiúk és lányok értesítést kapnak, hogy felvették őket a szolgálati nyilvántartásba. Negyvenötödik életévük betöltése előtt bármikor hadba állíthatók, amennyiben Hollandia háborúba lépne.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos cikkeinket itt olvashatod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.