Gigantikus üstökös tart a Föld felé: ekkor érhet a bolygónk közelébe

üstökös aszteroida égitest NASA UN271 Föld
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Ne nézz fel! című film óta egyre többeket foglalkoztat az a kérdés, vajon előfordulhat-e, hogy a semmiből felbukkan egy korábban még sosem észlelt égitest? Nem csoda, hogy az üstökös vagy aszteroida szó hallatán ma összerándul a gyomrunk.

A csillagászok naponta fedeznek fel új égitesteket, és ezen aszteroidák jelentős részét folyamatosan figyelemmel is követik. A számítógépes programok segítségével kiválóan lemodellezik az üstökösök pályáját, és napra pontosan meg tudják határozni, mikor közelítik meg a Földet, egyáltalán kell-e félnünk a becsapódástól.

Az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) a napokban hatalmas hírről számolt be a közösségi oldalán. Szó szerint óriási szenzációról, ugyanis sikerült lefotózni a valaha talált legnagyobb üstököst. A C/2014 UN271 kódjelű égitestet először 2010-ben fedezte fel két csilagász, Pedro Bernardinelli és Gary Bernstein a chilei Cerro Tololo obszervatóriumban és mostanra sikerült megállapítani, hogy impozáns méretekkel rendelkezik.

Az UN271 becsült átmérője 130 kilométer, az üstökös magja pedig ötvenszer nagyobb, mint az eddigi aszteroidáké. A tömegét 500 billió tonnára saccolják a tudósok.

A NASA szerint viszont nincs ok az aggodalomra, ugyanis az égitest nem fog összeütközni a Földdel. Annak ellenére, hogy felfoghatatlan gyorsasággal, 35 ezer km/h-s sebességgel közlekedik, messze elkerüli majd a bolygónkat. A szakemberek szerint 2031-re ér a Földhöz "legközelebb", de akkor is messzebb lesz, mint a Szaturnusz – írja a NASA honlapja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.