Megdöbbentő: magasabb halálozást okozhatnak a szigorú járványügyi korlátozások

Forrás: Shutterstock -
halálozás kutatás járványügyi korlátozás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy széleskörű, reprezentatív járványügyi tanulmány során megdöbbentő dolog derült ki a járványügyi korlátozásokkal kapcsolatban. 

Átfogó tanulmányt készített a koronavírus-járvány terjedésének lassítását célzó korlátozó intézkedések hatékonyságáról a Cambridge-i székhelyű National Bureau of Economic Research (NBER) nonprofit tudományos szervezet. Virológusok, matematikusok és közgazdászok a kutatás során arra keresték a választ,hogy az amerikai tagállamok által bevezetett különböző járványügyi intézkedések milyen hatással voltak a lakosságarányos halálozásra, a gazdaság teljesítményére és az oktatás színvonalára.

A kutatás során kiderült, hogy azok tagállamok, ahol drákói szigorral próbálták megfékezni a járványt, minden mutatóban rosszabbul teljesítettek. Ahol viszont alig, vagy egyáltalán nem vezettek be korlátozó intézkedéseket, lakosságarányosan kevesebben haltak meg, a gazdaság stagnált vagy kissé még növekedett is, a fiatalabb generációk pedig nem szenvedtek semmilyen hátrányt az oktatás terén.

Egy kutatás során kiderült: magasabb halálozást okozhatnak a szigorú járványügyi korlátozások Forrás: Shutterstock

"A gazdaság és az iskolák leállítása volt messze a legnagyobb hiba, amelyet a kormányzók és állami tisztviselők elkövettek a COVID idején. (...) A lezárásokkal sújtott tagállamokban jelentősen magasabb volt az életkorral korrigált halálozási arány, nagyobb mértékben nőtt munkanélküliségi ráta, és jobban visszaesett a GDP, mint ott, ahol nem vezettek be korlátozásokat"
- olvasható a tanulmányban, amely azt is megállapította, hogy azokban az államokban, ahol hosszabb időre bezárták az üzleteket, templomokat, iskolákat és éttermeket, nem volt alacsonyabb a halálozási arány, mint azokban, amelyek nagyrészt nyitva maradtak.

Steve Moore, a tanulmány egyik társszerzője azt mondta egy televíziós interjúban, hogy reméli, az eredmények majd meggyőzik a kormányzókat arról: ne zárjanak be iskolákat és vállalkozásokat abban az esetben, ha új vírusváltozatok jelennének meg - írja a Ripost.

Dr. Szlávik János nemrég elárulta, fellélegezhetünk-e idén nyáron.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.