Gyász: elhunyt a Forma-1 legendája

Forrás: http://drpatrickomalley.com -
Tony Brooks Forma-1
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kilencvenéves korában elhunyt Tony Brooks Forma-1-es autóversenyző, aki az 1950-es és az 1960-as években hat futamgyőzelmet aratott.

Sir Stirling Moss 2020-as halála óta Brooks volt az utolsó élő pilóta azok közül, akik az 50-es években nyertek F1-es nagydíjat.

Brooks haláláról az évente sorra kerülő goodwoodi autósportfesztivál szervezői számoltak be a Twitteren. Azt írták, a brit versenyző volt az egyik legnagyobb pilóta a Forma-1 történetében, aki soha nem lett világbajnok, pedig hat futamon is diadalmaskodott.

Tony Brooks 90 évesen halt meg Forrás: Getty Images

Brooks a hat évig tartó pályafutása során 39 F1-es viadalon indult, s 1959-ben második lett a világbajnoki pontversenyben a Ferrarival, míg egy évvel korábban harmadikként zárt a Vanwall versenyzőjeként. Hat futamgyőzelme mellett háromszor rajtolhatott az élről, és 10 alkalommal állt dobogón.

Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója is megemlékezett a legendás pilótáról: "Egyike volt azoknak a különleges versenyzőknek, akik úttörők voltak, és feszegették a határokat egy olyan időszakban, amikor mindez óriási kockázattal járt".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.