Újabb világjárvány közeledik? Rejtélyes májgyulladásról számoltak be legalább 20 országból

Forrás: MTI/Nagy Lajos -
betegség járvány hepatitisz májgyulladás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője szerint nemzetközi szinten emelkedik a hirtelen jelentkező, súlyos májgyulladásos esetek száma a gyermekek körében.

Tarik Jašarević az IFLScience-nek elmondta, hogy május 1-jéig 20 országból legalább 228 valószínűsíthető esetet jelentettek a WHO-nak, további 50-et pedig vizsgálnak. A járványnak halálos áldozatai is vannak, az indonéziai Jakartában egy 2, egy 8 és egy 11 éves páciens vesztette életét, feltehetően a fertőzés miatt.

A kép illusztráció. Forrás: MTI/Nagy Lajos

A hepatitisz eredete egyelőre ismeretlen, a szakértők sem értik a betegség kiváltó okait. Az egyik lehetséges magyarázat, hogy a betegségnek az adenovírusokhoz van köze. Az Egyesült Királyságban, ahol a legtöbb esetet regisztrálták, a fertőzöttek kétharmadánál mutatták ki az egyik ilyen mikroorganizmust, az F41-et.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.