"Eladhatta a kórház a kisfiamat” - Margit sosem láthatta csecsemője holttestét

édesanya Szerbia ikrek bűncselekmény dráma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy Vajdaságban élő, kétségbeesett édesanya gyermeke halálának ötven éves rejtélyét próbálja megoldani.

Az 1970-es évektől kezdve bevett gyakorlat volt Szerbiában, hogy csecsemőket raboltak el születésük után a kórházból, majd jó pénzért tovább adták őket gazdag családoknak. A bűncselekmény-sorozatban több ezer család érintett, általában azt mondták a kórházban az orvosok az édesanyáknak, hogy gyermekük meghalt. A 72 éves Tóth Margit úgy véli, az ő kisfiával is ez történhetett.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

"Makk egészségesen, természetes úton hoztam világra a fiaimat 1971. augusztus 31-én. Meg is nézhettem őket, aztán még négy napig rendszeresen hozták oda az ágyamhoz a babákat etetésre. Aztán a főorvos váratlanul hozzám vágta, hogy az egyikük, Tivadar meghalt, de „ne aggódjak, még fiatal vagyok, lehetnek még gyerekeim". Egy papírcetlire azt írták, tüdőgyulladást kapott, de nekem meg sem mutatták, a kis testét pedig sosem adták ki, nem temethettük el, pedig még egy hónapig bent voltam a másik fiammal, Rolanddal" – mondta Tóth Margit a Blikknek.

A nő gyermekei születésekor 21 éves volt, férje ebben az időben katonaként szolgált, a szülei pedig betegek voltak, így a megtört édesanya teljesen magára maradt ebben az embert próbáló helyzetben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.