Úgy tűnik, megvan, honnan származik a Covid-19 koronavírus, ami évek óta nagyban befolyásolja az életünket. Az erről szóló - a WHO megbízásából készült - tanulmányt és a kutatás eredményeit a Science magazin közölte.

A tanulmány készítői a közösségi médiajelentések alapján modellezték a vírus megjelenését, terjedését. Arra jutottak, hogy a már többször felmerült vuhani Huanan piac a koronavírus kiindulópontja, ott 2019 végén jelen volt a kórokozó, elsősorban a piacon árusított, nem megfelelő körülmények között tartó tartott állatokban.

Forrás: Shutterstock

A tanulmányban arról írnak, hogy első betegek - az állatoktól fertőződhettek meg -  a piac vásárlói és árusai közül kerültek ki, ők pedig a közeli boltokban továbbadták a fertőzést, ami aztán megállíthatatlanná vált.  Az adatelemzések azt mutatják, hogy a 2019-es korai és szórványos COVID-19 esetektől eltérően januárban és februárban már a segítséget kérő betegek nagy része a város sűrűn lakott településeiről került ki. Eleinte az idősebbek voltak érintettek, de a vírus később rendkívül fertőző mivolta miatt a fiatalabbakat is megtámadta és világjárványt eredményezett. 

Még több hírt a koronavírussal kapcsolatban ITT olvashatsz.