A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint - tájékoztat honlapján a Nébih.

A hivatal pénteken közölte, hogy lezárult a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza, amely során 2338 ellenőrzést tartottak. Ebből 284 esetben az élelmiszer-előállító helyeken, 884 esetben az élelmiszer-forgalmazásban és 1170 esetben a vendéglátóhelyeken vizsgálódtak a szakemberek.

A júliusi első időszakban az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők 8439 magyarországi és külföldi élelmiszertételt ellenőriztek. Az ellenőrzött élelmiszereknél a hibák közül a legjellemzőbb a lejárt szavatosság volt. Az összes ellenőrzött tétel 5,2 százalékát, 9,11 tonna terméket kellett kivonni a forgalomból.

A feltárt szabálytalanságok miatt 36 alkalommal figyelmeztetést adtak az ellenőrök, 196 esetben büntetni is kellett. A kiszabott birságok értéke meghaladta a 13 millió forintot.

A vendéglátó tevékenység során jellemző volt, hogy, elsősorban a büfékben, lángossütőknél, illetve fagylaltozókban mulasztották el az allergénekre figyelmeztetni a fogyasztókat.

Fontos dologra hívja fel a figyelmet a NébihForrás: MTI/Róka László

Kimondottan a lángossütőkre volt jellemző, hogy hanyagul kezelték az állati, illetve növényi anyagok helyettesítő használatát. Míg az étlapon tejfölt vagy sajtot tüntettek fel, a valóságban növényi alapú termékeket használtak.

A zöldség-gyümölcs kereskedőknél az áru minőségét kifogásolták az ellenőrök, de gyakran a termék származási helyének tisztázatlansága miatt kellett intézkedni.

Az alkohollal nem volt baj, a bort sehol nem vizezték, de az ellenőrök találtak egy-egy jelöletlen bor- és pálinkatételt.

A Nébih ellenőrei kiemelkedően sok vendéglátó egységben találtak higiéniai hiányosságokat.

A nyári országos szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzési időszak augusztus 20-ig tart - jelezte a hivatal.