Gyász: elhunyt a 110-szeres válogatott sportoló

halál Benke Attila gyász tragédia MTI
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kilencvenkét éves korában elhunyt Benke Attila, 110-szeres válogatott röplabdázó - számolt be róla az MTI.

A magyar szövetség honlapjának hétfői gyászjelentése szerint Benke a magyar röplabdasport kiemelkedő személyisége, az utánpótlás-nevelés egyik nagy tanítómestere volt.

Az Elektromosban kezdett röplabdázni 16 évesen, három év elteltével a Budapesti Honvédba, 1953-ban pedig a Vasasba igazolt, az angyalföldi csapatnak egy évtizedig volt a játékosa. Mindhárom klubjával bajnoki ezüstéremig jutott - hatszor -, emellett három bronzot is nyert. A Vasassal 1956-ban kupagyőztes lett.

Forrás: Shutterstock

A nemzeti csapatban 1949 és 1960 között 110 alkalommal szerepelt, és ő volt az első, aki elérte a százszoros válogatottságot. Négy világbajnokságon és két Európa-bajnokságon lépett pályára, az 1950-es kontinenstornáról bronzéremmel tért haza.

Játékos-pályafutása után előbb a Vasas SC vezetőedzője volt, 1967-től 1990-ig a klub utánpótlás-edzőjeként tevékenykedett, 1967-től a férfi válogatott szövetségi edzőjeként is dolgozott, majd utánpótlás-szakágvezető volt Angyalföldön.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.