Magyarok millióit figyelmezteti a Nébih: fontos dolgot közöltek a tűzifáról

csalók tűzifa Nébih
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tűzifa iránti nagy kereslet miatt az elmúlt időszakban a szélhámosok is aktívabbá váltak, de a hivatalos hirdetőfelületeken jelentősen szűkült a mozgásterük, ezért egyre többen jelennek meg a Facebook Market Place nevű felületén – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.

A tájékoztató szerint a hirdetési portálok megkövetelik a hirdető egyértelmű azonosítását, de a közösségi felületeken még mindig szabályozatlan a hirdetés rendje, emiatt az ott közzétett hirdetések ellenőrzése, tisztítása is bonyolultabb feladat.

A közösségi médiában sok esetben fiktív profillal, a hirdető azonosítására alkalmas adatok nélkül, olykor irreálisan alacsony áron kínálják a tűzifát. A visszaélések kiszűrése érdekében a Nébih ellenőrei fokozottan vizsgálják a Facebookon megjelentő tűzifahirdetéseket.

Az eddig ellenőrzött mintegy hatezer hirdetés csaknem 90 százaléka jogsértő, mert nem tartalmazza a hirdető azonosítását biztosító technikai azonosítószámot, illetve bármilyen más, azonosításra alkalmas adatot

– közölte a Nébih.

A hatóság azt javasolja: ha valaki úgy dönt, hogy a Facebook segítségével szerzi be a tűzifát, akkor figyeljen arra, hogy legálisan működő kereskedőtől vásároljon, akinek hirdetése tartalmazza az EUTR-számot, valamint a legtöbb esetben a saját honlap elérhetőségét is.

A Nébih weboldalán elérhetőek a legfontosabb szempontok, amelyeket minden vásárlás során érdemes figyelembe venni. A vásárlók segítségére lehet az a weboldal, ahol a Nébih által kiszűrt jogszerűtlen hirdetők telefonszámait tudják lekérdezni. A hirdetésben szereplő technikai azonosítószám valódisága, birtokosa ITT ellenőrizhető.

A Nébih kéri a tűzifavásárlóktól, hogy ha az adatok bármelyike hiányzik a Facebook-hirdetésből vagy a hirdető személye nem egyezik meg a technikai azonosítószám tulajdonosával, ne kössenek üzletet, mert nagy valószínűséggel csalóval van dolguk.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.