Ezek az autók okozzák a legtöbb balesetet a magyar utakon

Forrás: Shutterstock -
baleset káreset autó Kötelező biztosítás autóbaleset
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Miközben öt év alatt egyre nőtt a forgalomban lévő autók száma Magyarországon, ezzel párhuzamosan csökkent a balesetek gyakorisága. A legfrissebb adatokból emellett az is kiolvasható, hogy mely típusok okozzák a legtöbb káresetet a hazai aszfalton.

Az öt évvel korábbi adatokhoz képest majdnem egymillióval több, azaz 4,1 millió autó van jelenleg a magyar utakon. Ennyi azok száma, amelyek érvényes kötelező biztosítással rendelkeznek.

A tavalyi adatok szerint az átlagos kárgyakoriság 2,54 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy 100 kötelezős szerződésre 2,5 káreset jutott.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az alacsonyabb teljesítményű (37 kilowattnál gyengébb) autóknál ez az érték 1,45 százalékos volt. Ezeknél rosszabbul szerepeltek a kicsit nagyobb (38-50 kilowatt) teljesítményű járművek, de szintén az átlag alatt szerepeltek az ennél is erősebb (51-70 kilowattos) gépkocsik. Sokkal több káresetet okoztak azonban azon autók, melyek 70 kilowattos teljesménynél is erősebbek: náluk az érték 2,67 és 2,74 között mozog.

Összességében mégis elmondható, hogy a megnövekedett autóállomány ellenére csökkent a káresetek száma: öt év alatt 3,56 százalékról került 2,54-re – olvasható a Totalcar anyagában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.