Földrengés rázta meg Törökországot: több mint ötvenen megsérültek

Forrás: MTI/EPA/ANADOLU AGENCY/Guven Yilmaz -
földrengés sérültek katasztrófa Törökország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A földrengés több épületet is megrongált, falak dőltek össze, és sokan megsérültek szerda hajnalban.

Erős földrengés rázta meg szerda hajnalban az északnyugat-törökországi Düzce tartományt. Az 5,9-es erősségű földmozgás következtében mintegy ötvenen sérültek meg, de mindannyian a kitört pánikban, a fejvesztett menekülés miatt. Egy ember állapota súlyos - jelentette az NTV török hírtelevízió információi alapján az MTI.

Drónnal készített légifelvétel egy megrongálódott épületről az északnyugat-törökországi Düzcében 2022. november 23-án, miután 5.9-es erősségű földrengés rázta meg a térséget. A hatóságok szerint a földrengésben legkevesebb 46 ember megsebesült. Forrás: MTI/EPA/ANADOLU AGENCY/Guven Yilmaz

A rengés középpontja Isztambul keleti határától 170 kilométerrel keletre, Gölyaka körzetben, a földfelszín alatt 6,8 kilométeres mélységben volt. A földmozgást Törökország északnyugati részének más tartományaiban is érezni lehetett. Az emberek felriadtak álmukból, és igyekeztek mihamarabb kijutni a szabadba. A török katasztrófavédelem takarókat osztott szét közöttük. Voltak olyanok is, akik az utcán tüzet gyújtva próbáltak melegedni. Sokan elővigyázatosságból üzemanyagért siettek.

A földrengés több épületet megrongált, falak omlottak le, tárgyak estek a földre. A düzcei bíróság tetejéről betondarabok hullottak az utcára. A hatóságok már 116 utórengést is regisztráltak: a legnagyobb 4,3-as erősségű volt. Törökország jelentős törésvonalakon fekszik, és gyakoriak a földmozgások. 1999-ben a szintén Törökország északnyugati részét sújtó erős földrengéseknek mintegy 18 ezer halottjuk volt.

Azóta a hatóságok szigorítottak a vonatkozó szabályozásokon, és előírták a szerkezetileg gyenge épületek megerősítését, illetve lerombolását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.