Döbbenetes dolgot állítanak a gleccserekkel kapcsolatban a kutatók

Fotó: Anders Carlson -
kutatás eltűnés gleccser
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az évszázad végére a gleccserek kétharmada eltűnhet, mivel egy új átfogó tanulmány szerint a klímaváltozás miatt gyorsabban olvadnak a vártnál.

A Science folyóiratban csütörtökön publikált nemzetközi tanulmány szerzői azonban azt is hozzátették előrejelzésükhöz, hogy amennyiben sikerül kordában tartani a globális felmelegedést, és a hőmérséklet csak néhány tized Celsius-fokkal nő, valamint teljesülnek a klímaváltozás nemzetközi célkitűzései, akkor a gleccsereknek kicsit kevesebb, mint fele olvad majd el. Elsősorban a kicsi, de jól ismert gleccserek masíroznak a kihalás felé - írták a tudósok.

A nem túl valószínűként feltüntetett legrosszabb forgatókönyv szerint viszont, amennyiben négyfokos melegedés következik be, 2100-ra a gleccserek 83 százaléka tűnhet el - figyelmeztet a tanulmány.
A kutatás a Földnek mind a 215 ezer gleccserét vizsgálta - a Grönlandon és az Antarktiszon található jégselfeken lévő jégfolyók kivételével - a korábbi kutatásoknál jóval összetettebb módszerekkel. A lehetséges forgatókönyveket számítógépes szimulációval dolgozták ki.

Az évszázad végére a gleccserek kétharmada eltűnhet egy új kutatás szerint Fotó: Anders Carlson

Az iparosodás előtti korszakhoz mérten a Föld jelenleg a 2,7 Celsius-fokkal magasabb hőmérséklet felé tart, ami a szimuláció szerint azt jelenti, hogy az évszázad végére a gleccserek tömegének 32 százaléka, 48,5 billió tonna jég, azaz a gleccserek 68 százaléka tűnhet el. Ez a világtengerek szintjének 115 milliméteres emelkedésével jár, pedig a jégselfek olvadása miatt már eleve nő a tengerszint - magyarázta David Rounce, a tanulmány vezető szerzője.

"Mindenképpen elveszítünk egy csomó gleccsert. De azon még változtathatunk, hogy mennyit" - hangsúlyozta a Carnegie Mellon Egyetem glaciológus és mérnökprofesszora.

Regine Hock, az Alaszkai Fairbanks Egyetem és az Oslói Egyetem glaciológusa, a tanulmány társszerzője hozzátette, hogy miközben "sok kis gleccser számára már túl késő", a kutatás eredményei világosan mutatják, hogy globálisan minden foknyi hőmérsékletemelkedés számít a gleccserek fennmaradása szempontjából.

Attól függően, hogy mennyire melegszik fel a Föld 2100-ra, a tudósok 38,7-64,4 billió tonnányi gleccserjég elolvadását prognosztizálták.

A legjobb esetben az elolvadó gleccser miatt megemelkedő vízszintet a jég olvadása további 90 milliméterrel, a legrosszabb esetben pedig 166 milliméterrel emeli, és ezzel a korábbi előrejelzésekhez képest 4-14 százalékkal nőhet a tengerek vízszintje.

A gleccserolvadás okozta 115 milliméteres vízszintemelkedés esetén világszerte több mint 10 millió - az Egyesült Államokban több mint százezer - ember lakóhelye kerül a vízszint alá.

Bár a tudósok szerint a tengerek megemelkedését főleg a jég olvadása okozza majd és nem a gleccserek játsszák benne a főszerepet, ugyanakkor a gleccserek olvadása a helyi lakosság vízellátásának utánpótlását is veszélyezteti, áradásokat okozhat, és eltűnhet számos híres hegycsúcs jégsapkája is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.