Elfogták a Köpcös néven ismert volt mexikói drogbáró fiát

Forrás: AFP/Alfredo Estrella -
Köpcös elfogták mexikói drogbáró Ovidio Guzmán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elfogták Ovidio Guzmán kartellfőnököt, a Köpcös (El Chapo) néven ismert Joaquín Guzmán volt drogbáró fiát a mexikói hatóságok - tisztviselők közölték csütörtökön.

Ovidio Guzmán őrizetbe vételét éjszakai erőszakhullám előzte meg az észak-mexikói Sinaloa állam Culiacán városában, amely a világ egyik leghírhedtebb drogkartelljének, az azonos nevű Sinaloának is székhelye.

Ovidio apja letartóztatását követően vált a Sinaloa kartell egyik kulcsfigurájává. Bár Ovidiót 2019 októberében rövid időre egyszer már őrizetbe vették, bűnszervezete erőszakos megtorlásától tartva a mexikói hatóságok nem sokkal később kénytelenek voltak elengedni.

Joaquin "El Chapo" Guzmán, a Köpcös Forrás: AFP/Alfredo Estrella

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó tisztségviselők egyike szerint csütörtökre virradóra a biztonsági erőket teljesen lefoglalta a Guzmán család válaszlépéseinek megfékezése a térségben. Culiacán repülőterét este tíz óráig bezárták. A helyi kormányzat arra szólította fel az embereket, hogy maradjanak otthon, az iskolák és a kormányhivatalok pedig szintén zárva tartottak az erőszakhullám miatt.
Az észak-mexikói Chihuahua állam hatóságai pedig egy helyi bandafőnök látványos szökéséről és haláláról számoltak be.

A Háló (El Neto) ragadványnéven ismert Ernesto Alberto Pinón de la Cruz újévkor szökött meg Ciudad Juárez városának fegyintézetből, amikor bandája tagjai páncélozott járművekkel támadást indítottak a börtön ellen. A támadásban tíz biztonsági és négy rab vesztette életét, tizenhárom másik ember megsebesült, 24 fegyenc pedig el tudott szökni.

A hatóságok később Chihuahua városában tartóztatták fel Pinón de la Cruzt, a Sinaloa kartell fegyveres szárnyaként ismert Los Mexicles banda vezetőjét, aki halálos lövést kapott a biztonsági erőkkel vívott tűzpárbajban. Páncélozott kocsijában nyolc karabélyt foglaltak le a hatóságok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.