Helyébe az őslakosok kultúráját tükröző motívumot terveznek - közölte az ország jegybankja csütörtökön.

Az új ötdolláros bankjegyen a szeptemberben elhunyt II. Erzsébet brit uralkodó portréját nem az utóda, III. Károly arcképe váltja, hanem az őslakosok kultúrája és történelme előtt tisztelgő új grafika. A bankjegy másik oldalán továbbra is az ausztrál parlament lesz látható.

Erzsébet halála után újra felélénkült a vita Ausztráliában az alkotmányos monarchia jövőjéről. 1999-ben egy népszavazáson szűk többség döntött arról, hogy a brit uralkodó maradjon az ország élén.
A királynő halála után a kormány közölte, hogy III. Károly portréja nem kerül automatikusan az ötdollárosokra, lehet, hogy ausztrál motívumokkal helyettesítik, mivel indoklásuk szerint II. Erzsébet a személyisége, és nem uralkodói mivolta miatt szerepelt a bankjegyen.
 

Lekerül a brit uralkodó portréja az ausztrál ötdollárosrólForrás: AFP/Jane Barlow


A jegybank azt is hozzátette akkor, hogy konzultál az őslakos csoportokkal az új bankjegyet díszítő motívumról, és évekbe telik, amíg az új terv elkészül és nyomtatni kezdik a bankjegyeket. Addig a jelenlegi ötdollárost használják. 2001-ben Ausztrália változtatott a nemzeti himnuszán is, törölték a "fiatal és szabad" országra való utalást, mivel őslakosai a világ legrégebbi civilizációját képviselik.

Az ötdolláros az egyetlen ausztrál bankjegy, amelyen II. Erzsébet portréja látható. A pénzérmékre az előírás szerint a brit uralkodó arcmása kerül, így az új érmékre III. Károly portréját nyomják.
Az Egyesült Királyságon kívül III. Károly Ausztrália, Új-Zéland és a Brit Nemzetközösség 12 további országának államfője, noha szerepe túlnyomórészt ceremoniális.