Hibrid munkalehetőség – a modern kor elvárásaihoz igazodva

Forrás: profession.hu -
PR cikk hibrid munkalehetőség munkavégzés szabályrendszer világ
Világunk folyamatos változásával életünk számos aspektus is átalakul. Ezek sokszor külső tényezők hatására realizálódnak, de hosszú távon is jól működő újításoknak bizonyulnak. Nem kivétel ez alól a munka világa sem, ahol az elmúlt évek körülményei éreztetik a hatásukat ma is.

Átrajzolt munkavégzés

A munkavégzésnek megvannak a saját hagyományai és működési keretei. Habár a munkarend nem minden esetben ugyanaz, a különböző lehetőségek mindig is jól ismert sémákat követtek. A technológia térhódításával és az online megoldások elterjedésével a munkavégzés feltételei is sokat javultak, így mára már abszolút realitás az otthoni munkavégzés. Az elmúlt évek járványhelyzete pedig kényszerből ugyan, de a gyakorlatban is rávilágított ennek lehetőségére.

A home office lehetősége külföldön már régóta jelen van, itthon azonban egy ilyen kényszer szülte helyzet kellett a széles körű tesztjéhez. A tapasztalatok pedig alapvetően kifejezetten pozitívak voltak, így sokan állandósították a távmunka lehetőségét. Egy cég működéséhez azonban sok esetben nélkülözhetetlen a személyes jelenlét, a munkavállalók belső dinamikája, a kreatív emberi kapcsolatok hasznosítása. Épp ezért a legjárhatóbb út a jelenléti és távmunka kombinációja.

Ennek megfelelően egyre több hibrid munkalehetőség bukkan fel a piacon. Ez lényegében annyit tesz, hogy a munkanapok egy részét az irodában, egy másik részét pedig otthonról dolgozva töltheti a munkavállaló. Ez valójában egy olyan kompromisszum, mely mindkét fél számára előnyös és kielégítő. Sokan már kifejezetten az ilyen munkarendben végezhető állásokat keresik, a jövő tehát várhatóan az ezeké a pozícióké. Sok hibrid munkalehetőség a Profession weboldalának kínálatában is fellelhető, így a választás a miénk.

Forrás: profession.hu

A hibrid munka előnyei

Az idősebb generációk számára talán furcsa lehet ez a fajta perspektívaváltás, hiszen a munka világa a már említett sémák mentén is megfelelően működött. A modern kor emberének életritmusa és napirendje, illetve egyéni igényei idővel elkezdték átírni ezeket a szabályokat. Tekintve, hogy a munkavégzés minősége jellemzően akkor sem csorbul, ha valaki otthonról dolgozik, a távmunka és a hibrid munkavégzés egyaránt hivatkozási alappá vált.

A munkáltatók is felismerték azt, hogy több embert lehetnek képesek megfogni azzal, ha rugalmasan állnak a kérdéshez. Ennek megfelelően sok ilyen típusú munkalehetőség árasztotta el az álláspiacot. A kontrollált és hatékony körülmények megteremtése persze időbe telt, de a megfelelő szabályrendszerek és technológiai környezet kialakításával mára ez az a munkalehetőség, mely mindkét fél számára kölcsönös előnyökkel jár.

A hibrid munkavégzés ugyanis megtartja az egyes szektorokban kifejezetten fontos személye jelenlétet, de kellő mértékű szabadságot biztosít a munkavállalónak ahhoz, hogy megbecsülve érezze magát és munkáját. A megfelelő dinamika és rutin kialakításával a munka minősége sem csorbul, sőt, adott esetben még javulhat is. A kiégés és fásultság elkerülésében is segíthet a hibrid munkavégzés, hiszen kisebb mértékű monotonitással jár együtt. Egy ilyen munkalehetőség tehát lényegében mindenki számára vonzó lehet.

Forrás: profession.hu

A munka jelene és jövője

Egyelőre talán túlzás lenne azt állítani, hogy a hibrid munkalehetőségek lennének túlsúlyban az álláshirdetések között. Az átállás nem minden cég számára egyszerű, így sokan ragaszkodnak a munkavégzés hagyományosabb formáihoz. A modernebb, haladóbb gondolkodású vállalkozások azonban egyre több ilyen pozíciót nyitnak meg, így egyre több munkalehetőség áll rendelkezésre azok számára, akik ilyen formában képzelik el a munkavégzést.

Azt, hogy mit hoz a jövő, nehéz megmondani. Tény azonban az, hogy az elmúlt évek tapasztalatai a hazai vállalatok gondolkozásában is megmozdítottak valamit, melynek hatására egyre többen kezdtek nyitottá válni az új módszerekre. Ha a jelenleg is tapasztalható tendencia folytatódik, a jövőben valószínűleg több hibrid munkalehetőség bukkan majd fel az álláspiacon, mint hagyományos munkarendben végezhető pozíció. Ez pedig a munkáltatók és munkavállalók kölcsönös elégedettségét szolgálja majd.

A jelenleg is dolgozó generációk képezhetnek hidat a két módszer között, hiszen nagy valószínűséggel mindkettőről rendelkeznek majd tapasztalattal. Ez az átmenetiség pedig a cégeket is segítheti abban, hogy minél ideálisabb és effektívebb környezetet teremtsenek a hibrid munkavégzéshez. Egy ilyen munkalehetőség már a ma dolgozója számára is kifejezetten progresszív és vonzó opció. A munkavállalói hozzáállás változásával a jövőben pedig várhatóan szinte az egyetlen élhető munkalehetőség lesz majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.