A hőmérséklet csökkenésével a rágcsálók, köztük a patkányok, valószínűleg megfelelő menedékhelyeket keresnek a kertben. Szerencsére számos módszer létezik az állatok elriasztására.

A hőmérséklet csökkenésével a rágcsálók, köztük a patkányok, megfelelő menedékhelyeket keresnek. Szerencsére számos módszer létezik az állatok elriasztására.

A patkányok gyakran elbújnak a terasz alatt, üvegházakban vagy fészerekben, és meglehetősen nehéz észrevenni őket. Gyanakodhatunk a jelenlétükre, ha a kertben a falak és kerítések mentén alagutakat, lyukakat találunk, de az apró ürülék, valamint a lerágott fán lévő fognyomok is biztos jelei annak, hogy patkányok telepedtek a kertünkbe.

Illusztráció.Forrás: Shutterstock

Szerencsére különféle módszerekkel vehetjük fel a harcot ellenük, bár a legjobb védekezés az, ha megelőzzük. Mivel a patkányoknak jó menedékre, valamint élelem- és vízforrásra van szükségük, azt tanácsoljuk, hogy először szüntessünk meg ezek közül legalább egyet a kertben" - mondta a szakértő. Ha a számuk nagyobb, vagy valamiért ez nem lehetséges, érdemes szakembert hívni. Az élvefogó ketrecek is jó megoldások lehetnek, a szakértők pedig azt javasolják, másfél kilométerre az otthonunktól engedjük szabadon az állatokat. A humánus megoldásokat részesítik előnyben, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy soha ne érjünk a patkányokhoz.

A legjobb a megelőzés

A legjobb természetesen, ha megpróbáljuk elejét venni a problémának, ehhez pedig különböző növényeket érdemes telepíteni a kertünkbe. A menta visszataszító a patkányok számára, ugyanakkor nem szeretik a fokhagyma illatát, valamint a macskamentáért és a levenduláért sem rajonganak, de borsmentaolajat is használhatunk - írja az Express.

Ez is érdekelhet: