Tegyünk a fogyatékossággal élők integrációjáért: Mindenkire oda kell figyelni

Forrás: Drávucz Rita -
Szerencsejáték Zrt integráció befogadó szemlélet fogyatékossággal élők
A Szerencsejáték Zrt. folyamatosan keresi annak a lehetőségét, hogyan segíthetne a fogyatékossággal élő személyeknek. Az akadálymentesítést, a befogadó szemlélet kialakítását és az egyenlő foglalkoztatási esélyek érvényesítését tűzték ki célul. Ezek eléréshez több programot is működtetnek: a többi között befogadó játszótereket építenek, segítik az elfogadást, és munkahelyet teremtenek a megváltozott munkaképességű embereknek.

A Szerencsejáték Zrt. fontosnak tartja, hogy mindenki egyenlő esélyekkel induljon, egészen a gyerekkortól kezdve. Ezért indította el a vállalat 2017-ben a „Játék összeköt!" befogadó játszótérépítés programját, amelynek keretében olyan terek alakultak ki, ahol a fogyatékossággal élő és az ép gyerekek együtt játszhatnak, együtt gyűjthetnek élményeket, mert az integrációt és az elfogadásra való nevelést nem lehet elég korán elkezdeni. A kezdeményezés jószolgálati nagykövete Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok, kétszeres olimpiai negyedik helyezett vízilabdázó, aki maga is érintett szülő. Kislányánál kétéves korában diagnosztizáltak egy ritka genetikai rendellenességet, az úgynevezett Charcot-Marie-Tooth (CMT) betegséget, amely miatt a ma már tízéves Flóra kerekesszékkel közlekedik.

Drávucz Rita és kislánya, Flóra Forrás: Drávucz Rita

Azért vállaltam két éve ezt a feladatot, mert abszolút magaménak érzem.

„Nagykarácsony sorsjegy vásárlásával tudnak segíteni, hiszen részben annak a bevételéből is valósítják meg ezeknek az építését."

A befogadó játszóterek nagy mértékben segítik a fogyatékossággal élő gyerekek integrációját, ami jó, ha már gyerekkorban elkezdődik.

Ez egy olyan találkozási pont, ahol mindkét fél megismerkedhet a másik helyzetével.

Fontos üzenet a Szerencsejáték Zrt. részéről, hogy igenis mindenkire oda kell figyelni.

a személyes kapcsolatok által – ez esetben játszva – nyithatnak egymás felé,

így együttműködőbb, toleránsabb, a fogyatékossággal élő személyek problémáira nyitottabb felnőttekké válhatnak.

Mindenkire oda kell figyelni Forrás: Viktor Kuzma

Elengedhetetlen, hogy a játszótér olyan központi hely legyen, ahol az épek figyelemmel, örömmel és mosollyal fogadják a fogyatékossággal élőket, hogy nekik is könnyebb legyen.

Az élményekre és a nevetésre mindenkinek szüksége van Forrás: Viktor Kuzma

Nem ezen az egyetlen területen segíti a fogyatékossággal élők integrációjának előmozdítását a Szerencsejáték Zrt., szemléletformáló tevékenységet is végeznek,

amelynek középpontjában a piaci bővítés, az egyenlő foglalkoztatási esélyek érvényesítése, a befogadó szemlélet, az akadálymentesítés, valamint a „Semmit rólunk nélkülünk!" elv áll, aminek a lényege, hogy a fogyatékossággal élő személyek részt vegyenek az őket érintő, az ő életüket meghatározó döntésekben.

A Szerencsejáték Zrt. azt is fontosnak tartja, hogy más módon is részt vállaljon a társadalmi problémák megoldásában, ezért 2003 óta foglalkoztat megváltozott munkaképességű kollégákat,

olyan személyeknek adva így lehetőséget, akik évek óta nem találtak munkahelyet, de a sorsjegy-értékesítő hálózatnak köszönhetően ismét a munkaerőpiac hasznos tagjának érezhetik magukat a rendszeres jövedelem és a szakmai sikerek révén. Ez a lehetőség nemcsak a megváltozott munkaképességű emberek életére van nagy hatással, a vállalat valamennyi dolgozója nyitottabbá és elfogadóbbá vált.

A Szerencsejáték Zrt. folyamatosan keresi annak a lehetőségét, hogyan tudná még jobban támogatni a fogyatékossággal élőket és előmozdítani a társadalmi integrációjukat, ezért 2019-ben vállalta a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatását is.

A cikk megjelenést a Szerencsejáték Zrt. támogatta.

https://gdehu.hit.gemius.pl/hitredir/id=.Ks7ADisMCRTj_h2JA.rNMd.rmHY6472Pvynrfbw0Dr.47/fastid=eodgkarjtpwxrkczcxqxbwkernmp/stparam=oodepuirkm/nc=0/gdpr=0/gdpr_consent=/url=http://www.life.hu/hirek/20231211-fogyatekossaggal-elok-integracio-jatszoter-dravucz-rita-szerencsejatek-zrt.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.