Balaton – számtalan kaland vízen innen és túl

Forrás:Magyar Turisztikai Ügynökség -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ősz közeledtével sem ér véget a szezon: a magyar tenger egész évben élménygazdag időtöltést ígér.
Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

A Balaton – bár sokak számára elsődlegesen a vízi élmények miatt ismert – ajánlott úti cél azok számára is, akik koraősszel fedeznék fel a természet szépségeit, a tó kulturális kincseit, gasztronómiai kínálatát. A Balaton és környéke négyévszakos úti cél, mely szezontól függetlenül mindig izgalmas arcát mutatja a térséget épp felfedezőknek.

A Balaton nem csak egy tó, a Balaton egy életérzés – vallják a magyar tenger kedvelői – hiszen minden nap más és más arcát villantja meg az odalátogatóknak, új színekben pompázik a tó, s alighanem minden magyarnak megvan a térséghez köthető története. A balatoni lángos, a Szigligeti vár, a vitorlákkal tarkított víztükör, a szüreti forgatagok: mindez csak néhány kiragadott példa, mely látogatók ezreit vonzza egész évben. A tájegység számos programot és látnivalót kínál koraősszel is.

Sokak számára a széleskörű egészségturisztikai kínálat lehet a hívó szó a nyári szezon után is, hála a balatoni gyógyvizek sokféleségének: a vendégek gondtalanul pihenhetnek a világ második legnagyobb termáltavában Hévízen, a régió családi fürdőjében, Zalakaroson, de Kehidakustány mediterrán hangulatú, háromszintes gyógy- és élményfürdőjében a fejlesztő- és mozgásszervi terápiák, egészségmegőrző- és gyerekprogramok is a kínálat részét képezi.

Az aktív kikapcsolódás, természetjárás a kellemesre forduló őszi időben az egyik legjobb programajánlat: számos lombos-árnyas sétaösvény, kalandpark és kilátó várja a látogatókat, ráadásul egy 204 kilométer hosszú kerékpárút veszi körül az egész tavat. Bringázók számára különösen ajánlottak a balatoni panoráma-útvonalak: a Világosi magaspart, a badacsonyi Római út, vagy a fonyódi löszfal, míg a gyalogtúrákat szerelmesei is számos túraajánlat közül válogathatnak Fonyódtól Csobáncon át a Szent György-hegyig, Csopaktól Lelléig. A geológiai látnivalókért sem kell messzire menni, érdemes felkeresni a világörökségi várományos Balaton-felvidék nevezetességeit, kilátóit, a bazaltorgonák rengetegét, a Tihanyi-félsziget gejzírmezőit, vagy a Káli-medencében húzódó „kőtengerek” láncát.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

A térséget behatóbban ismerők szerint érdemes néha eltávolodni a Balatontól és meg sem állni a vadregényes Kis-Balatonig, a sokszínű természetvédelmi területig: az igazi madárparadicsomig. Itt áll a Kis-Balaton Ház, az ikonikus fahídon át megközelíthető Kányavári-sziget, és nem érdemes kihagyni a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumot sem. A kulturális feltöltődésre vágyóknak pedig ajánlott felkeresni a Festetics-kastélyt, és a Sümegen, Veszprémben és Szigligeten található várakat, kastélyokat, továbbá nem érdemes kihagyni a Tihanyi Bencés Apátsági Templom és Múzeumot, a Tihanyi-félsziget világhírű jelképének meglátogatását sem.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

A balatoni gasztronómia is komoly hívó szó a magyar tengert felkeresők között: számtalan étterem, bisztró várja vendégeit a szezonra és térségre jellemző ételkínálattal, olyannal is, amely csak az ősz folyamán érhető majd el. A kreatív konyhaművészet izgalmas, sokszor újító szemléletű fogásai mellett azonban ajánlott időről időre teret engedni a magyar tenger klasszikusainak is, mint a balatoni halászlé, a harcsapaprikás, vagy a pirított túrós csusza, de érdemes meglátogatni a káptalantóti termelői piacot is. A borászatok számára a napokban kezdődik meg az év talán legfontosabb szakasza, a szüret és a szüreti programok ideje: a borok szerelmeseit a Balaton hat borvidéke várja. Érdemes hát nyár elmúltával is útra kelni, felfedezni a Balaton egy újabb arcát, hiszen egész évben új élményeket tartogat a belföldi utazás.

Balaton. Ezernyi kaland a vízen túl. A nyárral nem ér véget a szezon, töltődj fel új élményekkel egész évben. Tématámogatás: Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával.
Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.