„Magyarország kulturális nagyhatalom”

Forrás: MVM Zrt. -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mintegy kétezren követhették az MVM ZENERGIA sokszínű, online komolyzenei koncertjét az utolsó nyári hétvégén, amelyet támogatói jegy vásárlásával tekinthettek meg az érdeklődők.
Forrás: MVM Zrt.

Az ötödízben életre hívott MVM ZENERGIA hagyományaihoz híven zenei különlegességekkel, korábban nem látott élményekkel várta nézőit – ezúttal világszerte – a képernyők előtt. Augusztus 29-én a komolyzene és a jótékonyság kettőse találkozott: a legtehetségesebb fiatal magyar zeneművészek adtak különleges online koncertet a Müpában. Az MVM ZENERGIA koncertről a Junior Prima Díjas fellépőkkel beszélgettünk.

A járványügyi helyzetre tekintettel idén online közvetítés formájában valósult meg az MVM ZENERGIA komolyzenei koncertje, az élő zenei műsort nagyszabású fényfestés, helyszíni bejelentkezések és interjúk színesítették. A koncerten, a fellépő rangos művészek előadásában felcsendültek többek között Liszt Ferenc, Hubay Jenő, Erkel Ferenc, Kodály Zoltán, Gabriel Fauré és Johann Strauss alkotásai.

Az idei esemény fellépői Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, Liszt-, Prima- és Junior Prima-díjas, Érdemes Művész; Boldoczki Gábor Liszt- és Junior Prima-díjas trombitaművész; Csáki András Junior Prima Díjas gitárművész; Horti Lilla Junior Prima Díjas operaénekes; Pusker Júlia Junior Prima Díjas hegedűművész; Szegedi Csaba Junior Prima Díjas operaénekes és Várdai István Liszt- és Junior Prima-díjas csellóművész voltak.
Mind egykori Junior Prima Díjazottak, akik mára a világ legismertebb művészei közé emelkedtek. „Az MVM ZENERGIA koncert ismét bizonyítékul szolgált arra, hogy méltán mondhatjuk, Magyarország kulturális nagyhatalom" – mutatott rá Balázs János. A koncert exkluzivitását erősítette, hogy a neves művészek így, együtt még sohasem álltak egy színpadon. Még ha, a járványhelyzet miatt nézők nélkül is. „Az MVM ZENERGIA egy fantasztikus missziót indított el. A mostani helyzetben az egyik szemem sír, a másik nevet: ugyan nem lehettünk a közönséggel egy térben, de az MVM volt annyira elkötelezett, hogy a pandémiás időszakban is eljuttatta a zeneszerető közönséghez ezt a sokszínű előadást, a helyzetnek megfelelő, innovatív módon" – fogalmazott Szegedi Csaba operaénekes.

Minden évben 10 fiatal művész kapja meg a Junior Prima Díjat magyar zeneművészet kategóriában, amelynek társalapítója az MVM. Az elmúlt 12 év során már 120 kimagaslóan tehetséges fiatal hazai zeneművész vehette át ezt az elismerést és az ezzel járó anyagi támogatást. Az MVM ZENERGIA idei fellépői a díj odaítélése óta a világ legelismertebb művészei közé emelkedtek.

Horti Lilla Junior Prima Díjas operaénekes kérdésünkre elmondta: „Attól függetlenül, hogy a teljes produkciót online lehetett megtekinteni, a közönséghez magas minőségben jutott el, maximális élményt jelentett a képernyők előtt". A rangos esemény nézői a jól komponált kameramozgásnak és a tökéletesen közvetített hangnak köszönhetően valóban úgy érezhették: a helyszínen, a közönség soraiban ülnek. Horti Lilla előadásában egyébként többek között a Kodály Zoltán által gyűjtött, A csitári hegyek alatt című népdal is felcsendült. „Ez a népdal különleges atmoszférával rendelkezik és mindannyiunk számára ismert. Tükrözi a magyar lélek mélabúját, történelmi szomorúságát, ezért érint meg bennünket annyira." – emelte ki a művésznő. Horti Lilla előadott továbbá egy spanyol zeneművet, amely – a művésznő megfogalmazása szerint – „egy merőben más vonalat képviselő, szenvedélyes zenei világ". „.duettben énekelték el Csáki András gitár kíséretével, mely saját átiratában volt hallható különleges hangzásvilágot biztosítva. A dal ilyen felállásban eddig ritkán hangozhatott el." – mutatott rá Horti Lilla.

Forrás: MVM Zrt.

„Az innováció minden eddiginél jobban jellemezte az MVM ZENERGIA koncertet. A korábban szabadtéren rendezett, nagyszabású akusztikus és vizuális élményszerzés helyett most online közvetítésen keresztül kellett átadnunk az eddig megszokott, legmagasabb szintű kulturális tartalmat. Az MVM ZENERGIA megtestesíti mindazon alapértékeket, amelyek az MVM Csoport társadalmi szerepvállalását jellemzik. A kultúra és a fiatal tehetségek támogatásán túl a hátrányos helyzetűek segítése, illetve az innovatív megoldások támogatása és alkalmazása egyszerre valósult meg ezen az augusztus végi rendezvényen" – mondta kérdésünkre Jákó Eszter, az MVM Zrt. kommunikációs igazgatója.

A nézők 2000 forintos támogatói jegy megváltásával tudtak csatlakozni a rangos eseményhez. Horti Lilla szerint az MVM ZENERGIA KONCERT IDEI ONLINE KÖZVETÍTÉSÉNEK különlegessége, hogy „ehhez a nagyszabású ZENEI élményhez nem ezen az áron lehetETT VOLNA hozzájutni, ez egy egyszeri, megismételhetetlen esemény, AMELYHEZ helyszíntől függetlenül bárki kapcsolódhatott. Mi művészek PEDIG örültünk, hogy végre újra zenélHETTünk, végre újra adhattunk a közönségnek". Az MVM a jegyeladásból befolyt összeget idén is jótékony célra ajánlotta fel, a támogatandó szervezetet az esemény honlapján lehetett megszavazni. A legtöbb voks idén a Csalogány Készségfejlesztő Speciális Szakiskolára érkezett, az MVM így ezt a szervezetet támogatja a koncert jegybevételével, kétmillió forinttal.
A Csalogány EGYMI fő profilja a 3–24 éves, értelmileg akadályozott gyermekek és fiatalok gyógypedagógiai fejlesztése, oktatása-nevelése, és a minél önállóbb életre való felkészítése. A Diákotthon fő célkitűzése a növendékek minél szélesebb körű integrációja a társadalomba.
„Büszke vagyok rá, hogy ilyen FANTASZTIKUS művészek mellett vehettem részt ezen az exkluzív, jótékonysági koncerten, s együtt tudTUk mindezt megvalósítani" – zárta beszélgetésünket Horti Lilla. A nagyszabású koncert fellépői számos különleges művel járultak hozzá az MVM missziójához, amelyben a komolyzene és a jótékonyság kéz a kézben jár. A sokszínű műsor, a kifejezetten hozzá komponált látványvilág, és a némely esetben új köntösbe öltöztetett művek a magas minőségű közvetítésnek köszönhetően igazán egyedi élményt biztosítottak a közönségnek. „Hallgassanak minél több élő zenét, hiszen a zene megerősíti a lelket, ezáltal ellenállóbbak leszünk!" – búcsúzott a közönségtől Bősze Ádám, az est házigazdája.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.