Síelés hó nélkül? Próbáld ki te is!

Forrás:FreeRide Club -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Manapság egyre kevesebbszer hullik a hó télen, ami azért is szomorú, mert így a síelés szerelmesei nem tudnak hódolni kedvenc sportjuknak - vagy kénytelenek külföldre utazni. Szerencsére azonban erre is van megoldás, ugyanis már hazánkban is létezik síiskola, amelyen ugyanúgy megtapasztalhatjuk a síelés élményét, akár egy hófödte hegyen.
Forrás: FreeRide Club

Külön jó hír, hogy a gyakorláshoz még csak az országot sem kell elhagyni, hiszen a tanpálya tömegközlekedéssel is könnyen elérhető helyen vár minket, vagyis iskola/óvoda után is elvihetjük gyermekünket edzésre. Ennek köszönhetően a gyerekek és a felnőttek heti rendjébe is könnyen beilleszthető, vagyis rendszeresen gyakorolható tevékenységgé varázsolhatjuk ezt az eddig kissé elérhetetlennek tűnő sportágat.

Szerencsére az időjárás sem befolyásolja a lehetőségeket: nem baj, ha süt a nap és kellemes őszi idő van, hiszen a tanpályára az enyhe időjárás nincs hatással, és az sem gond, ha sötétedés után támadna kedvünk csúszni egyet - köszönhetően a pálya remek megvilágításának.

Biztonságos a járvány ideje alatt is

A koronavírus-járvány idején nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy minél több időt töltsünk a szabadban. Az őszi-téli szezonban pedig egyre korlátozottabbak a lehetőségeink, így igazi felüdülésnek számít, hogy bármikor sílécet ragadhatunk, és szabad levegőn sportolhatunk.

Forrás: FreeRide Club

A tanpályák 5 legmeghatározóbb előnye

  • Folyamatos oktatói jelenlét mellett tanulhatunk, melynek köszönhetően testreszabott ütemben fejlődhet minden résztvevő - ráadásul így jóval kisebb a sérülés lehetősége is.
  • A liftezés alapjait könnyen elsajátíthatjuk a pályán működő egyszerű, alacsony kötélvezetéses felvonónak köszönhetően.
  • Biztosított a magyar nyelvű oktató, ami megkönnyítheti a tanulást a gyermekek számára, illetve minden olyan felnőttnek, aki nem beszél idegen nyelvet.
  • Jóval olcsóbban tanulhatunk, mintha ugyanezt külföldön tennénk.
  • Szabadtéren edzhetünk, ami nem csak a járvány szempontjából hasznos, hanem az immunrendszerünk támogatása szempontjából is.

A téma kapcsán megkérdeztük Székely Zoltánt, aki már 12 éve oktat gyerekeket a FreeRide Club sí tanpályán.

Forrás: FreeRide Club

- Hány éves kortól lehet elkezdeni a tanulást?

“3 éves kortól ajánljuk a magán órás tanulást és 4 éves kortól már a csoportos tanfolyamot is. A síelés az első sportok között van, amit együtt tud élvezni a család ha időben, kora ősszel beiratjuk a gyerekeket.”

- Szükséges-e bármiféle tapasztalat vagy háttértudás ahhoz, hogy az ember sikereket érjen el egy tanfolyamon?

“Nincs szükség semmiféle előképzettségre, a sí tanpályákon zajló foglalkozások alatt folyamatos oktatói kontroll biztosított, így biztonságban, egyénre szabva szerezhetőek meg az alapok és az első élmények.”

- A speciális sípályán megszerzett tudás mennyiben alkalmazható havas terepen?

"Teljes mértékben. A tanpályán pontosan azt a mozgást tanítjuk, amire természetes terepen is szükség van, ezért a nálunk megszerzett tudás száz százalékban alkalmazható havas terepen is. A képzés során semmi olyat nem tanítunk a gyerekeknek, amit ne tudnának kamatoztatni egy havas sípályán."

- Mikor érdemes elkezdeni, ha az ember év végére már szeretne rendelkezni némi alap tudással?

“Kora ősszel javasolt beiratkozni és még kellemes időben elkezdeni a tanulást, főleg ovis gyerekek esetében. Így a tanuló az első hó megérkezésekor már biztos alap tudással rendelkezhet. Általánosságban egy könnyű kék pályán való biztonságos csúszáshoz 10 - 15 óra gyakorlás szüksége.”

- Ön hány éve foglalkozik oktatással, és miért ajánlja ezt a sportot másoknak is?

“Gyerekkorom óta a síelés rabja vagyok, imádom a természet közelségét a hegyek és a szabadon végezhető mozgás élményét. Közel másfél évtizede foglalkozom oktatással és immár 12 éve várom a tanulni vágyókat a FreeRide Club sí tanpályán Újbuda és Budaörs határán.”

A cikk megjelenését támogatta a sieljunkitthon.hu és az Aktív Magyarország.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.