Számos interaktív digitális ösvény várja felfedezőit országszerte

Forrás: SZABÓ GÁBOR - ORIGO -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A felfedezésre buzdító applikációk virágkorukat élik napjainkban, azonban mindig kivételt képeznek a több generációt megszólító, szórakoztató, egyfajta edukációt célzó alkalmazások. Az Aktív-és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ által fejlesztett Digitális Vándor főként családok számára készült, de számos interaktív kirándulást ajánl minden felhasználójának országszerte.

Legyen szó fél-, vagy egynapos kirándulásról, hosszú hétvégéről, iskolai szünetről; mindig nehéz feladat a családok életében, miként szervezzenek élménydús, mégis tartalmas programokat a család minden tagja számára. Míg korábban legtöbben barátok, ismerősök ajánlása útján tájékozódtak, ma már az interneten keresztül szerezzük információnk jelentős részét, s naprakész, izgalmas applikációk segítségével szervezzük, tervezzük az életünket.

A Digitális Vándor használat közben Forrás: SZABÓ GÁBOR - ORIGO
A Gellért-hegy Tanösvény az alkalmazásban Forrás: SZABÓ GÁBOR

A Gellért-hegy Tanösvény – mely leginkább azon fővárosi családoknak szól, akik tartalmas, természetbeli barangolásra vágynak – a Szabadság híd folytatásában indul, s néhány méter után az első állomással kezdetét is veszi az interaktív felfedezés.

A bő óra alatt kényelmesen teljesíthető kirándulás 8 állomással, játékokkal várja az idelátogatókat. A könnyed túra során az alkalmazás segítségével – azon túl, hogy látványos pontokon jelölték ki az alkalmazás megálmodói a megállókat – megismerhetők a térség jellegzetes növényei, állatai is.

A Gellért-hegy Tanösvény kiindulópontja. Forrás: Szabó Gábor

Az alkalmazás működése egyszerű; egy okostelefon segítségével bárki számára követhető és hozzáférhető, de érdemes a kinézett útvonalat otthon letölteni, így offline működtethető a Digitális Vándor.

A Gellért-hegy Tanösvény a hegy dél-keleti csücskétől vezet fokozatosan felfelé a Citadellához, majd az északi lejtőn a Tabán tövében ér véget.

Érinti a hegy legfontosabb történelmi, szakrális, kulturális nevezetességeit, és a legszebb panorámát nyújtó pontjait – ígéri az applikáció, s valóban: a második állomást elhagyva a felfedezők maguk mögött hagyják a nyüzsgőn nagyvárosi forgatagot.

A túra első métereitől kezdetét veszi az izgalmas felfedezés, - tapasztaltuk a bejárás során - hiszen számos olyan érdekességre hívja fel a figyelmet a Digitális Vándor, amely fölött könnyedén elsiklunk a rohanó mindennapokban. A Gellért-hegy Tanösvény meglehetősen komplex élményt jelent a fővárosi lakosok számára, ugyanis felkínálja környezetük újrafelfedezésének az élményét is.

A túra teljesítésével jár, hogy a tartalmas kirándulás során egészen új látószögben terül el előttünk a város, más szemmel figyelhetjük az ismert tereket, házsorokat, gyakran bejárt útvonalakat.

Kifejezetten jóleső élmény volt a Szabadság-szobrot, a Citadellát, vagy a Szent Gellért-szobrot egy tematikus kalandozás során - mint állomást - újra megcsodálni, s az alkalmazás információi alapján más perspektívában nézni az ember alkotta csodákat, így már-már az az érzésünk támadt: idegenvezetővel járjuk be az ösvényt.

A könnyű megközelíthetőség miatt minden évszakban jó választás a Gellért-hegy Tanösvény.


A Gellért-hegy tanösvény egy impozáns állomása. Forrás: Origo

Az egyes állomásoknál a hozzá szorosan kapcsolódó kérdések megválaszolásával gyűjthetők be a Gellért-hegy „jelvényei": ily módon

meglehetősen élménygazdag, mégis informatív módon járható be a tanösvény.

A főként a Citadelláig vezető meredek, lépcsőkkel tarkított útvonal miatt ez a kirándulás inkább óvodás korú gyermekekkel élvezetes, a kisgyermekesek számára legfeljebb hordozókendőben teljesíthető.

A Gellért-hegy Tanösvény egyik állomása a Szabadság-szobor. Forrás: SZABÓ GÁBOR - ORIGO

Az egyes állomások között élő GPS-jellel rendelkező térképpel lehet tájékozódni, mely jelzi a látnivalók közelségét, de a túra 8 állomása és a hozzájuk kapcsolódó feladatok kizárólag akkor érhetők el, ha néhány méterre vagyunk az adott ponttól. Fővárosban élők, és idelátogatók számára egyaránt nyújt könnyed, – tömegközlekedéssel, kerékpárral, gyalog és autóval egyaránt megközelíthető – tartalmas kikapcsolódást, ráadásul a Digitális Vándor applikáció ingyenesen tölthető le az ismert áruházakból.

A Gellért-hegy Tanösvény utolsó állomása a Buda királyfi és Pest királykisasszony makett. Forrás: Origo

Az applikációban további 11 interaktív tanösvény várja látogatóit. Míg a Sóstói Cincér Tansövény a Mátrafüredről és Sóstótól is bejárható a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Harkály Ház, mely elsősorban erdő élővilágát, az itt található védett vagy európai-uniós szempontból jelentős növény- és állatfajokat, társulásokat ismerteti, addig a Jági Tanösvény a Pilisszentiván község határán induló tanösvény a Budai-hegységben található Szánás-hegycsoport Európa Diplomás terület peremén egy kör vonalvezetésű túrára invitálja a látogatókat. 10 állomáson keresztül a terület és kulturális értékei, történelmi múltja ismerhetők meg.

A Digitális Vándor segítségével játék és kalandozás közben ismerhető meg a természet és Magyarország. Forrás: SZABÓ GÁBOR - ORIGO

A Réhelyi Tanösvény a Dévaványai-Ecsegi puszták jellegzetes élővilágát, a Kontyvirág Tanösvény pedig a Tőserdő, az ártéri erdő értékeit mutatja be – ígéri a Digitális Vándor.

A mesék világát megjelenítő tanösvények, például a Vuk Tanösvény felfedezésével Fekete István könyveinek figuráival találkozhat a túrázó.

A séta közben irodalmi részletekkel, az élővilág izgalmas elemeivel lehet virtuálisan megismerkedni, fontos a személyes tapasztalás, mely játékosan, más területekre ki-kikacsintva nyújt információkat.

A Vuk Tanösvény felfedezés közben. Forrás: Szabó Gábor

A túrát az alkalmazás kisiskolásoknak ajánlja, azonban az útvonal babakocsival is teljesíthető, így azoknak a családoknak is érdemes ellátogatni ide, ahol esetleg a közelmúltban született kistestvér. A tanösvény a belvárostól rövid utazással megközelíthető, s igazán jóleső elmerülni az erdő csöndjében a nagyvárosi forgatagból kiszakadni vágyó családoknak.

A kreatívan felépített állomások közt kalandozni igazi élmény volt: változatos kérdések és feladatok, izgalmas információk vártak néhány perces távolságra egymástól.

Az emberek az az érzése támad a tanösvény végeztével, hogy legszívesebben még egyszer végigmenne az útvonalon, hiszen az applikációnak köszönhetően szinte "faltuk" a métereket, és a kihívásokat. A Vuk Tanösvény hamisítatlan, négyévszakos úticél, hiszen a dús lomboknak köszönhetően az út az év minden hónapjában járható és látványos kirándulást ígér.

A Vuk Tanösvény az alkalmazásban Forrás:Szabó Gábor

A gyermekek a túra állomásait időrendben fedezhetik fel saját vagy szüleik okostelefonjának a segítségével, s a számtalan érdekes információ és fejtörő után egy játszótéren találják magukat, ahol levezethetik a felesleges energiát.

Videók, 3D és kiterjesztett valósággal odavarázsolt állatok, természeti jelenségek teszik még izgalmasabbá túrát. Forrás: Szabó Gábor - Origo

Jelenleg tizenkét e-ösvény várja a látogatókat országszerte, de a Digitális Vándor hivatalos átadóján elhangzott korábban, hogy jövő nyárra az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) tervei szerint száz e-ösvényen tehetjük próbára magunkat.

Hazánk mind a tíz nemzeti parkja ajánl egy-egy ösvényt.

Kilátás a Gellért-hegyi Tanösvény egyik állomásáról Forrás: Szabó Gábor - Origo

Ahogy minden útvonal, így a Vuk Tanösvény is állomásról állomásra kérdésekkel, feladatokkal várja, hogy felfedezzék.

A helyes válaszért természetesen jár a jutalom is: videók, 3D és kiterjesztett valósággal odavarázsolt állatok, természeti jelenségek teszik még izgalmasabbá túrát, a bejárt ösvényekkel pedig jelvényeket gyűjthetünk.

Számos interaktív tanösvény várja felfedezőit országszerte Forrás: Szabó Gábor - Origo

Az applikáció legnagyobb előnye, hogy képes azok számára is újdonsággal és élménnyel szolgálni, akik a kiválasztott térséget már többször bejárták,

hiszen a Digitális Vándor interaktivitásának köszönhetően igazán élménydús kirándulást ígér, segítségével könnyebben lehet tájékozódni, de motivációt jelent az adott táv teljesítése is, miközben szorgosan gyűjthetők a különféle jelvények.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.