energiakereskedelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az energiakereskedők számára olykor nem létezik munkaszüneti és ünnepnap, előfordul, hogy szabadidejükben is készenlétben kell állniuk, bizonyos munkakörben pedig minden nap végén mérik a teljesítményüket. Az energiakereskedő tevékenysége rendkívül intenzív, sok felelősséggel és stresszel jár, „cserébe" művelője széles látókörre, tájékozottságra tehet szert.

Az MVM Partner kereskedői alapvetően kétféle kereskedést folytatnak, a proprietary, vagyis saját számlás kereskedés alapvetően különbözik az eszközalapú kereskedéstől. Előbbi esetében a kereskedők saját várakozásaik alapján nyitnak és zárnak pozíciót, míg az eszközalapú kereskedés keretében a termelői és a fogyasztói célra értékesített portfóliót kell optimalizálni, a nyitott pozícióit hatékonyan lekereskedni.

Mivel jellemzően az eszközalapú kereskedéshez tartozik a fogyasztási és a termelői portfóliók lekereskedése, ezért az eszközalapú kereskedelem az év minden napján 0-tól 24 óráig tartó elfoglaltság, hiszen a kereskedőknek a szállítás pillanatáig törekedniük kell az energiamérleg egyensúlyban tartására. Ebben a beosztásban a kereskedőknek munkaidőn kívül is készenlétben kell állniuk arra, hogy szolgálatba helyezzék magukat, például ha váratlanul kiesik egy erőművi kapacitás a termelésből.

Az eszközalapú kereskedés negyedórás egységekben történik, de ha valamilyen nem tervezett kiesés történik a fogyasztói igényben vagy a termelésben, akkor a teljes magyarországi villamenergia-rendszert az azt felügyelő átviteli rendszerirányító (MAVIR) szabályozza ki az e célra lekötött kapacitásokból. Ennek költsége jelentős, ezért ezt az opciót lehetőség szerint mindenképpen el kell kerülni. Az esetleges kieséseket a villamosenergia-tőzsdén a villamosenergia-szállítás előtt több mint egy órával ki kell tudni egyenlíteni, ha ez mégsem sikerülne, akkor legkésőbb a következő negyedórára, de a pótlólagos vásárlás akár pár percen belül is végrehajtható.

MVM Partner Zrt.

A proprietary vagy saját számlás kereskedők munkája azon szűk körbe tartozik, melyben a teljesítményt napi szinten mérik, így a nap végén világosan látható, hogy az egyes kereskedők pontosan milyen eredménnyel kereskedtek. Ez olykor jókora stresszel jár, az ezzel járó mentális nyomást egyes személyiségtípúsok jobban, míg mások kevésbé tolerálják – a siker és a kudarc is gyorsan kiütközik. A magas stresszt jobban kezelő és többségében eredményes kerekedők tudnak tartósan ebben a munkakörben megmaradni.

Habár - a megfelelő IT-védelem biztosítása mellett – a munka akár egyetlen laptoppal, mobilnettel és telefonnal is elvégezhető, egyetlen ügylet, pozíciónyitás akár milliárd forintos nagyságrendű is lehet. Pontosan emiatt a kereskedőcégek igyekeznek megfelelő muknakörnyezetet kiallakítani a kereskedőik számára, akik jellemzően az egyéb irodai zajoktól elszeparával, egyszerre több monitort is figyelemmel kísérve követvetik a a piaci történéseket.

Az energiakereskedő tevékenysége több szempontból is hasonlít a sportolókéra: a sikerhez olykor a szerencsére is szükség van, és ahogy a sportban, úgy itt sem lehet mindig nyerni, hiszen óhatatlanul előfordulnak olyan időszakok is, amikor a kereskedőnek nem megy olyan jól. A sporttal vont párhuzam a tekintetben is áll, hogy az energiakereskedők is csapatot alkotnak, és ahogy például a labdarúgás esetében, úgy itt is szükség van a kiemelkedően magas szintű teljesítményre képes kereskedőkre, de a csapatnak stabil gerincet adó megbízható tagokra is.

A kereskedett időtávok volnatkozásában sem feltétlen azonos kereskedői kvalitásokra van szükség. A rövid táv inkább a fiataloknak való a gyors reagálási kényszer, illetve a vállalt kockázat és az ebből eredő komoly stressz miatt, míg hosszabb távú termékek kereskedésénél a tapasztalat már többet érhet, ezzel együtt általánosan érvényes aranyszabály nem létezik. (X)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.