Így állítsd össze a sminkkészletedet!

2013.11.13. 11:15

Takács Nórát, a Hogyan legyek jó nő? sorozatunk arcát rengetegen keresik fel, hogy a tanácsát kérjék egy-egy szépségápolási kérdésben. Nóra a múlt héten egy szuper trükköt mutatott beszakadt körmökre, ezen a héten pedig azt mondja el, milyen sminkeszközök kellenek ahhoz, hogy egy szép sminket mi magunk is elkészíthessünk.

Takács Nóra, a Hogyan legyek jó nő? sorozatunk  arca rengeteg levelet kap szépségápolással kapcsolatos kérdésekben. A leggyakoribb kérdésekre adott válaszait hétről hétre olvashatod itt, a Life.hu oldalain.
Csatlakozz Nórához az iWiW-en és a Facebookon!

"Kedves Nóra!

Adriennek hívnak, 27 éves vagyok. Nemrég kezdtem el dolgozni, saját lakást bérelek, szóval kezdek felnőni. Eddig mindig spóroltam mindenen, a családom nem igazán engedhette meg magának a drága holmikat, egyszerű szellemben nevelkedtem. Egyetemi éveim alatt sem telt drága dolgokra, de most, hogy saját keresetem van, végre kicsit meglephetem magamat ezzel-azzal. Nagyon szeretem a sminkes videóidat, mindig kedvet kapok egy kis sminkeléshez, amikor nézlek, csak eddig nem voltak túl jó dolgaim, eszközeim. Ezen szeretnék most változtatni - megérdemlek egy klassz sminkkészletet. A kérdésem az, hogy mik azok a termékek, amikre érdemes többet költeni, és melyek azok, amik közül esetleg az olcsóbb is jó?

Válaszodat nagyon köszönöm, igazán kedves vagy!
Adri"

Forrás: Thinkstock

Kedves Adri!

Először is gratulálok az önálló, felnőtt életed kezdetéhez, ez nagy dolog ám! Emlékszem, én is milyen örömmel rendezgettem be a lakásomat, tervezgettem, hogy hová mit fogok tenni, ha összegyűjtöm rá a pénzt. Mondjuk sminkek terén mindig jól el voltam látva, Larion Oscar barátom évek óta gondoskodik rólam. Akárhányszor találkoztunk, valamivel mindig meglepett, szóval sminkből tényleg sosem volt hiány nálam. Azóta nyilván a videók miatt még több mindenem lett, de igazából számomra az a mérvadó, hogy például egy kedd vagy szerda reggel miként sminkelem ki magamat. Mert be lehet szerezni őrülten csillogó szemhéjporokat, hogy majd jó lesz a szombati bulis estékre, de a helyzet az, hogy az számít igazán, amit minden nap használunk. Arra kell gondot fordítanunk, a többi csak extra. Mondjuk én már szórakozni sem járok szinte sehová, szóval számomra a sminkelés a napi sminkben merül ki, ami ráadásul kezd elég minimális lenni - no de ne belőlem induljunk ki. Gondold végig, hogy eddig melyek voltak azok a termékek, amiket folyton használtál, nyilván azokat ezután is fogod. Ami nélkül eddig is megvoltál, arra meg nincs is szükség.

Egy dolgot még gyorsan tisztázzunk: mit értünk drága és olcsó alatt? Egy nyírségi kis faluból származom, szóval pontosan tudom, hogy milyen az átlag magyar fizetés. Ennek függvényében azt mondom, hogy a pár ezer forintos termékek (mondjuk szempillaspirál) a nagy átlagnak már drágának számítanak, de a helyzet az, hogy az a többi szempillaspirált tekintve "csupán" középkategória. Ha megnézzük a piacon kapható összes spirált, akkor az olcsó az 1000 forintos, a középdrága kategóriába a 2000-5000 Ft-os termékek tartoznak, míg az igazán professzionális világmárkák szempillaspiráljai 6000-12.000 Ft között mozognak. Ilyen árakkal számoljunk tehát a következőkben.

Amiből drágább kell:

- szempillaspirál: ez egy alaptermék, szinte minden nő szereti. Megéri pénzt fordítani rá, hiszen nagyon érzékeny területen, a szemünk környékén kell használni. A rossz minőségű spiráltól begyulladhat, irritálódhat a szemünk, és az eredmény sem feltétlenül olyan szép, mint egy profibb spirálnál. Mindemellett pedig könnyen, hamar tönkremegy a termék, pár használat után kiszáradhat a rossz minőség miatt. Megéri a közép, illetve drága kategóriából választani. Én közepes árfekvésűt használok, és tökéletesen elégedett vagyok.

alapozó: az alapozó (jobb esetben) egész nap a bőrünkön van, ezért kifizetődőbb a jobb minőségűt választani, hiszen a rosszabb könnyedén bőrproblémákat okozhat, és a fedése sem olyan szép. Alapozóból felső kategóriásat használok. Nekem is rosszulesik annyi pénzt kiadni a pénztárnál, de az a helyzet, hogy az alapozóval nem éri meg viccelni, szóval inkább spórolok rá.

ecsetkészlet: erről már írtam korábban többször is, a helyzet ugyanaz, mint az előző termékeknél: egyszerűen nem éri meg az olcsóbbat megvenni. A mindenhol fellelhető drogériákban kapható pár száz forintos ecsetek sörtéi olyan rossz minőségűek, hogy konkrétan taszítják a szemhéjport. Tehát teljesen alkalmatlanok ellátni a funkciójukat. 5-700 forintot a semmire nem éri meg kidobni. Akkor már okosabb dolog spórolni hozzá még 2000 forintot, és abból már lehet venni egy olyan igazi szőrecsetet, amit aztán 5-10 évig is lehet használni, és tényleg profin tudunk vele dolgozni.

primerek: eddig nekem nem voltak ilyen dolgaim, a videók készítése miatt azonban (én sminkelem magamat, nagyon meleg van a lámpák miatt, egész nap szép kell legyen a smink stb.) kénytelen voltam profi dolgokra váltani, mert nagyon sok idő elmenne egy-egy forgatási napon, ha folyton órákig kéne igazgatnom a sminkemet. Nos, léteznek ezek az úgynevezett primerek, amik azért vannak, hogy azon stabilabban és profibban nézzen ki a smink. Felviszünk egy ilyen primert az arcra és arra téve az alapozó egész nap meg sem moccan. Ugyanez igaz a szemhéjprimerre is. Ezek nem létszükséglet kategóriába tartozó termékek, de ha már valaki úgy dönt, hogy vesz, akkor erre is tessék áldozni. Végeredményben sokkal szebb és profibb hatást tudunk elérni a használatukkal, de ismétlem: ez tipikusan az "eddig is megvoltam nélküle" kategória.

Jöjjenek akkor azok, amiken spórolhatunk:

rúzs, szájfény: akármit is mondanak, az én számon még egy rúzs sem maradt meg pár óránál tovább, legyen az akármilyen márka. Ha úgy döntök, hogy 'na, ma nagyon kirúzsozom a számat', akkor szépen viszem magammal a rúzst és félóránként megigazítom. Innentől kezdve viszont mindegy, milyen márkát használok, a lényeg, hogy szép színe legyen.

szemhéjpor: az az általános tapasztalatom, hogy néha száz forintokért olyan szemhéjporokat találok, ami kenterbe veri a több ezer forintos társaikat is, de néha tényleg igaz, hogy olcsó húsnak híg a leve... Ha megtetszett valamilyen szemhéjpor, akkor azt feltétlenül ki kell próbálni, mert sokszor van, hogy az ember felkeni a bőrére és egészen egyszerűen eltűnik a szín. Ez esetben nem érdemes megvenni, még akkor sem, ha szinte ingyen van, mert minek is? Azok a jó porok, amiknek jó erőteljes a szí intenzitása a bőrünkön. Ezekre kell vadászni.

pirosító, bronzosító: a helyzet ugyanaz, mint a szemhéjpor esetén: ki kell próbálni: ha erőteljes a szín, akkor meg kell venni. Nagyon szuper, olcsó darabokat is ki lehet fogni, csak keresgélni kell egy kicsit.

Remélem, tudtam neked segíteni, köszönöm, hogy írtál!

Szép napot,
Nóra

Így tüntesd el a szem alatti karikákat!http://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20131028-takacs-nora-szakertoi-level-a-karikas-szemek-eltuntetese.html A száraz, töredezett haj legjobb ellenszereihttp://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20131022-takacs-nora-szakertoi-level-mezesolivaolalas-pakolas-szaraz-toredezett-hajvegekre.html A méztől lesz igazán puha, finom az ajkadhttp://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20131014-takacs-nora-szakertoi-level-mez-es-vazelin-az-igazi-csodaszerek.html Így lehet kevés pénzből szépnek lennihttp://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20131008-takacs-nora-szakertoi-level-keves-penzbol-is-lehet-szepnek-lenni.html Így lesz csábítóan illatos a bőröd egész naphttp://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20131001-takacs-nora-szakertoi-level-az-egesz-nap-illatos-bor-titka.html Szuper praktika, ha beszakad a körmödhttp://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20131105-takacs-nora-szakertoi-level-tippek-es-trukkok-a-hosszu-egeszseges.html
Takács NóraHogyan legyek jó nő?sminkelési tanácsokrúzssminkszempillaspirálalapozó
Hirdetés