5 árulkodó jel, ami leleplezi a hazugságot!

hazugság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Eleged van az apró füllentésekből, az arcpirító hazugságokból, na meg a fárasztó mellébeszélésekből? Szerencsére nem kell ahhoz poligráf, hogy felismerd, mikor hazudik, és mikor mond tényleg igazat a pasid, a főnököd vagy valamelyik családtagod. Íme, 5 árulkodó jel.

1. árulkodó jel: időt szeretne nyerni

Éppen az előző esti sörözésről teszel fel egy ártatlan, "hogy érezted magad" típusú kérdést, mire ő ahelyett, hogy válaszolna, azonnal bizalmatlansággal vádol, hosszas panaszáradatot ontva rád? Vagy éppen - látszólag - szívesen válaszol neked, de előtte még többször visszakérdez, és hosszú másodpercekig keresi a szavakat? Mind a két viselkedés gyanús lehet, hiszen ezekkel a trükkökkel néhány másodpercnyi időt lehet nyerni - ez pedig pont elég arra, hogy kitaláljon egy fals sztorit a haverok poénjairól, az állítólagos sörözés helyszínéről vagy éppen az elfogyasztott alkoholmennyiségről!

Hogyan buktathatod le?
Hallgasd végig a beszámolót, és keress olyan részleteket, amelyek egészen biztosan nem történtek meg, vagy egész egyszerűen összpontosíts az ellentmondásokra - ne csupán azt figyeld, hogy mit mond, hanem azt is, ahogyan mondja. Ha például a pasid éppen arról próbál meggyőzni, hogy igenis befizette a számlákat, de közben a fejével alig láthatóan, tudattalanul nemet int, szinte biztos lehetsz abban, hogy nem mond igazat.

2. árulkodó jel: túl sok részletet említ

Az sem feltétlenül jó jel, ha a pasid nagyon-nagyon részletesen számol be a programjáról - ha tudod róla, hogy egyszerűen képtelen fejben tartani az időpontokat, most viszont időrendben, szinte percről percre fel tudja idézni, mit csinált múlt szombaton, kezdj el gyanakodni! Ez ugyanis azt is jelezheti, hogy alaposan felkészült a beszámolóra, és pontról pontra végiggondolta, hogy mit fog neked mondani.

Hogyan buktathatod le?
Ha arra gyanakszol, hogy egy alaposan kidolgozott és átgondolt hazugsággal van dolgod, egyszerűen tegyél fel olyan kérdést, amire a beszélgetőpartnered egyáltalán nem számít - hacsak nem profi hazugsággyárossal van dolgod, egy pillanatra biztosan zavarba jön majd!

3. árulkodó jel: nem néz a szemedbe

Ha legközelebb az előléptetésed időpontjáról vagy az éppen esedékes fizetésemelésről faggatod a főnöködet, mindenképpen figyeld a tekintetét: talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy ha valaki nem mond igazat, kerüli a szemkontaktust, sokkal inkább a szádra, a homlokodra vagy az arcod más pontjára próbál fókuszálni! Az is árulkodó lehet, ha gyakran megdörzsöli vagy pár pillanatra eltakarja a szemét - persze a gyakorlott füllentők tisztában vannak azzal, hogy a lesütött szem lebuktathatja őket, ezért beszélgetés közben végig a szemedbe néznek, ám tekintetük merevsége és a pókerarc így is gyanús lehet.

Hogyan buktathatod le?
Amikor az emlékeidet próbálod felidézni, akaratlanul is balra tekintesz, míg amikor kitalálsz egy történetet, jobbra mozdul a szemed - állítják a testbeszédet kutató szakértők, akik szerint ezzel a trükkel gyorsan ki lehet deríteni, igazat mond-e a beszélgetőpartnered! A mikrojelek, például a szemöldök megemelkedése és a hunyorítás is fontos jel!

4. árulkodó jel: megváltozik a hangja

A szavakon túl arra is érdemes odafigyelned, hogy a beszélgetőpartnered milyen hangerővel és hangmagasságon adja elő a mondanivalóját - a kutatók szerint ugyanis a nők és a férfiak kétharmada a megszokottnál magasabb hangon beszél, amikor füllent, a stressz hatására ráadásul a beszéd sebessége is nőhet, és a hangerő is változhat! Az mindenesetre árulkodó jel, ha valaki szokásával ellentétben nagyon halkan és megfontoltan, vagy éppen kapkodva és túl hangosan beszél.

Hogyan buktathatod le?
Ha a főnököd vagy a pasid beszélgetés közben eltakarja a száját, a hüvelykujját pedig az arcához nyomja, szinte biztos lehetsz abban, hogy vaj van a fején - ez az öntudatlan mozdulat ugyanis arról árulkodik, hogy az igaz szavak megpróbálnak "kitörni" belőle. Az is gyanús lehet, ha a másik - látszólag ok nélkül - beszéd közben sokat köhécsel és krákog, ezzel valószínűleg zavartságát leplezi!

5. árulkodó jel:óvatlan mozdulatok

Nemcsak a tapasztalatlan füllentők árulják el magukat egy-egy óvatlan mozdulattal, hanem az igazi "profik" is: a kutatók szerint míg a legtöbb ember képes pókerarcot vágni egy kitalált történet elmesélése közben, addig a lábuk és a kezük mozgására nem mindig figyelnek oda, sokan folyamatosan rázzák a lábukat, birizgálják az ékszereiket és a ruhájukat, vagy éppen a hajukat igazgatják. Az is gyanús, ha valaki a háta mögé tett kézzel beszélget veled - az őszinteség és a nyíltság egyik öntudatlan jele ugyanis, ha a tenyeredet a másik felé fordítod.

Hogyan buktathatod le?
Nem allergiás, nem náthás, mégis többször az orrához nyúl beszélgetés közben? A Pinokkió-történetnek igenis van valóságalapja: az orr valóban megduzzad a füllentés okozta stresszhelyzetekben, a feszültség miatt ugyanis ilyenkor felpezsdül a vérkeringés!

10 hihetetlen tény a hazugságról
1. Egy idegennel folytatott tízperces beszélgetés során az emberek hatvan százaléka legalább egyszer füllent.
2. A felmérések szerint a nők 27, a férfiak 36 százaléka rendszeresen svindlizik.
3. A hazugságvizsgáló az emberek 92 százalékánál helyesen diagnosztizálja a hazugságot.
4. A britek leggyakoribb hazugsága: "nem volt térerő".
5. A nők sokkal gyakrabban kérnek bocsánatot füllentés miatt, mint a férfiak.
6. Az emberek jelentős része naponta körülbelül hússzor füllent.
7. A kutatók szerint a rendszeresen füllentő emberek agyszerkezete eltér a ritkábban svindlizőkétől.
8. A britek egyharmada valótlanságot állít az önéletrajzában.
9. Egyes asztrológusok szerint a Mérlegek, a Rákok és az Ikrek a füllentés nagymesterei.
10. A kényszeres hazudozás komoly pszichiátriai betegség, amelyet kezelni kell.

Szabó vanda

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.