Állandóan hülyére vesznek? Tégy ellene!

család balek kapcsolatok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már megint lapátra tett a pasid? Állandóan téged túlóráztat a főnök? Kihagynak mostanában a barátaid a bulikból? Nem is kérdés, téged egy ideje palira vesznek. No para: most megmutatjuk, mit tehetsz ez ellen!

Bár nem ez a hosszú élet titka, a hétköznapi rohangászós-idegeskedős taposómalomban egy percünk sincs arra, hogy okokon, miérteken és hogyanokon gondolkodjunk. Nyilván idegesít bennünket a dolog, mégis összeszorított fogakkal vesszük tudomásul, ha zsinórban a harmadik szombatot kell szívességből végigdolgoznunk, ha a főnök csak nekünk nem ad karácsonyi pihenőt, ha a legjobb barátaink véletlenül elfelejtenek meghívni bennünket egy közös buliba, vagy amikor a pasink a tizedik "esküszöm neked" után is a kolléganője ágyában köt ki. Kiakadunk persze, kiabálunk, csapdosunk, jobb esetben bőgünk egyet a mosdóban. Ezt a dühkitörést azonban nem konstruktív megoldás követi, hanem egy vállrándítás, egy beletörődöm grimasz és az a nagyon is nyugtalanító gondolat, hogy "ez van, ezt kell szeretni". Bár végig ott bujkál bennünk, saját énünk védelme érdekében kitartóan próbáljuk elhessegetni a gyanút, hogy már megint hülyére vettek minket. Mese nincs: ha mostanában azt tapasztaljuk, hogy mások kihasználnak bennünket, visszaélnek a bizalmunkkal vagy szórakoznak velünk, akkor itt az ideje szembenézni ezzel a problémával. Most néhány tipikus kapcsolati kör segítségével mutatjuk be, hogyan küzdhetsz ez ellen!


Ha palira vesznek...

1. A munkahelyen
Igen, úgy érezzük, hogy a munkahelyen a "megszoksz vagy megszöksz" elv érvényesül. Legyen szó kipécézésről, kiközösítésről, vagy lelki-fizikai kapacitásunk erőn felüli kihasználásáról, mi csak csendben tűrjük a megaláztatásokat, hiszen nem akarunk lapátra kerülni. Most szólunk: ez a meghunyászkodó attitűd sem a fizikumnak, sem a karriernek, de még a jellemnek sem tesz jót. Ne ugorj egyből a főnök torkának, de ha azt látod, hogy mostanában aránytalanul sok munkát bíz rád, hogy csak neked nem oszt a mindenkinek járó juttatásokból, a következő ilyen alkalommal nyugodtan emelj szót ez ellen. Hidd el, ha nem káromkodva és monitort rugdosva adsz hangot a nemtetszésednek, semmi bajod nem lehet a dologból.

2. A barátaid
Időnként még a legerősebb baráti kapcsolatok is példátlan flexibilitásra és változatosságra képesek, akár negatív dimenzióban is. Visszahallottad, hogy a többiek pusmognak a hátad mögött? Úgy látod, hogy fals alibivel akarnak távol tartani maguktól? Sorozatosan lemondják a közös programokat? Ahelyett, hogy kifogásokat keresgélsz nekik, fogadd el, hogy gáz van a kapcsolatotokkal, úgyhogy ne játszd tovább a tudatlant: szervezz szűk körű kávézós programot, hívd meg őket sütizni a lakásodra, súlyos esetben írj kör e-mailt, amiben elmondod nekik, milyen benyomásaid, infóid vannak a "viselt" dolgaikról, és azt is, milyen nyomot hagyott benned ez a dolog. Vádaskodás helyett azonban hangsúlyozd, hogy szereted őket, és továbbra is a csapat tagja szeretnél maradni. Ne hagyd, hogy köntörfalazzanak: kérdezd meg őket az okokról, hallgasd meg türelmesen a véleményüket, fogadd el a saját hibáidat, és keressetek kompromisszumos megoldást a jövőre nézve.


3. A pasik
Hazudik, mint a vízfolyás? A sokadik randit mondja le, mert a kutyáját orvoshoz kellett vinni? Harmadszorra csal meg, pedig tegnap még azt mondta, hogy feleségül akar venni? Ne hagyd magad megalázni! Ne a párnádnak sírj, és ne is figyeltesd a barátnőiddel: legyen tartásod elmondani neki, hogy nevetséges a viselkedése, hogy szánalmasan érzed magad miatta, és hogy betelt a pohár. Ha nagyon odavagy érte, adhatsz még egy esélyt (de csakis egyet!) a kapcsolatotoknak. Bár előtte azért még érdemes megkérdezned magadtól: akarsz-e egy olyan pasival élni, aki már a viszonyotok legelején szórakozik veled.

Oláh-Szijjártó Linda, pszichológus

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.