Küzdd le az ünnepek utáni munkaundort!

ünnep pszichológia munka undor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nehezen tudsz visszarázódni a munkás hétköznapokba? Nem találod a helyed az irodában, mert még mindig a szilveszteri bulin jár az eszed? Most adunk néhány tippet, hogyan zökkenhetsz vissza a dolgozó nő szerepébe - turbó tempóban!

iStockPhoto
iStockPhoto

A szilvesztert követő időszak - újév ide vagy oda - valahogy mindig ugyanolyan nyűgösre sikeredik. Az elmúlt 2-3 hétben másról sem szóltak a hétköznapjaink, mint bejglisütésről, last minute ajándékvásárlásról, karácsonyfadíszítésről, ünnepi főzőcskézésről, rokonlátogatásról, és persze a bulizásról. Néhány napra - ha szerencsések vagyunk, egy egész hétre - kiszakadhattunk a monoton robotolásból, és végre átadhattuk magunkat az ünnepi zsongásnak. Nem csoda, ha az "agykikapcsolós", pihenéssel töltött időszak után sokkol minket a munka gondolata. Tévedés ne essék: többnyire nem az irodától vagy a kollégáktól irtózunk, egyszerűen csak arról van szó, hogy ritkán tudunk egyik napról a másikra átkapcsolni az ünnepi feelingről a koránkelésre és a későn fekvős, sokáig túlórázós napirendre. Ennek ellenére a január eleji munka nem kívánságműsor, úgyhogy jobb, ha a sopánkodás helyett inkább élhető stratégiát keresünk arra, hogyan tudnánk újult erővel dolgozni menni az év elején.

Tipp: Deliága Éva pszichológus szakértőnket itt kérdezheted!



1. Ez is fejben dől el!





iStockPhoto
iStockPhoto

Nem egyszerű, de kétségtelenül hatékony módszer, ha panaszkodás helyett mostantól pozitívan gondolsz a munkádra, elképzeled, milyen jó lesz újra a kollégáiddal csevegni, vagy kipihenten belevetni magad az elmaradt feladataid közé. És ez nem egyszeri tanács: vesd be a pozitív gondolkodást bármikor, amikor legközelebb a munkád ellen lázadsz gondolatban.

2. Rakj rendet!
A szilveszteri buli maradványai szanaszét hevernek a konyhában, a lakásban lépni sem lehet a karácsonyi csomagolópapíroktól, a lejátszó listádon pedig még mindig karácsonyi dalok sorakoznak. Talán ha egy kis rendet raknál, könnyebb lenne a helyzet, nem? Tüntess el a lakásból - a legszükségesebbeken kívül - mindent, ami karácsonyi hangulatot áraszt. Takarítsd ki az otthonod, vesd be az ágyat, kapcsold ki a napok óta robotoló tévét, keress helyet az ajándékaidnak, és szedd szépen le az ünnepi díszeket a monitorodról. Kegyetlenül hangzik? Hát igen, azt viszont jobb, ha észben tartod: kevesen kaptak még ihletet a munkához a karácsonyfa alatt dúdolgatva.

3. Tervezz!
Ha a rendrakással megvagy, akkor főzz egy erős kávét, és zárkózz be a dolgozószobádba. Vedd elő az új határidőnaplódat, és tervezd meg a következő napokat.

iStockPhoto
iStockPhoto

Írd fel, milyen tennivalók várnak rád, melyik ügyfélnek ígértél január eleji tájékoztatást, mikor lesz az újév első értekezlete, és hogy milyen fontos tennivalókat halasztottál az ünnepek utáni időszakra. Ha elég elszánt vagy, előkereshetsz néhány dokumentumot vagy fontosabb iratot, amire szükséged lesz a héten, aztán ha már eleget olvasgattad őket, irány az izgalmasabb része a dolgoknak: a gardrób! Próbáld fel a kedvenc ruháidat, és válaszd ki, miben mész holnap dolgozni. Ha más nem, ez majd tutira meghozza a kedved a munkához.

A depresszió országa vagyunk - Nézd meg videónkat!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=FHBYUc3zZi7HHjr2

L!FE Magazin - Minden nap a LifeNetwork műsorán!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.