Trendi zene olcsón - A diszkótragédia igazi oka?

haláleset West Balkán tragédia Budapest pánik diszkó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Három lány vesztette életét szombaton a West Balkán nevű budapesti szórakozóhelyen. A hírek szerint fulladás okozta a halálukat, de vajon része volt-e a tragédiában a Noise Night Life bulisorozatnak, a zenének és a trendeknek, amiket a fiatalok követnek?  

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]


Aligha van olyan szülő, aki kamasz gyerekének képes lenne megszabni, milyen zenei stílusért rajongjon. Erre még azok a szülők sem képesek, akik egyébként nagy gondot fordítanak a gyerekek zenei ízlésének pallérozására. A fiatalok által kedvelt szórakozóhelyek kiválasztásába pedig végképp nincs beleszólása a szülőknek. Azok ugyanis csak a gyerekek által kézzelfogható szempontok alapján válnak menővé.

Menő volt és valószínűleg a tragédia ellenére is menő marad a Noise Night Life rendezvénysorozat is. De hogy mit kell erről tudni és vajon miért? Megpróbáltuk kideríteni!

Amit biztosan tudni lehet az az, hogy a Noise Night Life rendezvénysorozatot egy fiatal, alig 21 éves férfi indította el 2009 szeptemberében. Az eredeti terv az volt, hogy az elektronikus zenei paletta valamennyi stílusát egyetlen óriási buliba sűrítse. Az NNL mára az egyik legnagyobb, tömegeket megmozgató és legtrendibb elektronikus zenei eseménnyé vált hazánkban, amelyet az ország minden részéből bulizni vágyó fiatalok ezrei látogattak.


Szakértőnk, Gazdag Enikő véleménye szerint végtelenül egyszerűek azok a szempontok, amelyek alapján a gyerekek programot vagy szórakozóhelyet választanak maguknak, s ezek között a szempontok között még véletlenül sem szerepel a biztonság igénye. Ennél sokkal fontosabb szempont, hogy a többiek, a kamasz számára mintának számító kortársak jelentős része is ugyanoda megy, és nem lehet kilógni a sorból, illetve ebben az esetben roppant vonzó volt, hogy más rendezvényekhez képest olcsóbb volt a belépőjegy, és a hasonló korú fiatalok jelenléte miatt nagy merítésre volt lehetőség: "rengeteg jó csaj" jelent meg a Noise helyszínein, és ez hatalmas vonzerőként működött.




Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Egy 15 éves lány ( M. Szilvia) szerint a legfontosabb szempont az volt, hogy olcsón lehetett bejutni és persze az sem volt lényegtelen, hogy remekül lehetett bulizni, a rendezvények helyszínein ugyanis meglehetősen nagy volt a lazaság, gondtalanul, a felnőttek által elvárt szabályok betartása nélkül lehetett kiereszteni a hét közben felgyülemlett feszültséget.
Ebben az esetben vonzó volt a helyszín is: a város közepén, tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető helyen lehetett összegyűlni, és ez nem mindegy a 14-18 éves fiatalok számára, akik jelentős része nem rendelkezik jogosítvánnyal, autóval.
Hogy a zenei irányzat vonzerő volt-e, a megkérdezett kislány azt válaszolta, hogy nem. Ő például soha nem hallgatna szabadidejében technózenét, de a barátai egy része kedvelte az irányzatot, így, hogy ne kelljen otthon maradnia, inkább velük tartott.

H. Zsolt, Szilvia egyik barátja szerint a nagyszabású zenei esemény volt a legfőbb csáberő a csajok mellett, illetve az, hogy senki nem ellenőrizte a korukat. Ahogy ő fogalmazott: "Szabad volt a vásár minden területen."

"A Noise Night Life-bulikba járó közönség nagy részét azok a tinédzserek tették ki, akik csak a belépőjegyet fizették ki, bent a szórakozóhelyen már nem fogyasztottak, hiszen vagy nem szabadott nekik, vagy nem volt nagyon pénzük rá, és inkább előtte az éjjel-nappalikban tankoltak föl. Mivel eleve kevésbé bírják még az alkoholt, sokkal hamarabb meg is látszik a hatása rajtuk: már este nyolc-kilenckor állandók voltak a balhék, és akik idősebbek odatévedtek mondjuk a tavaly novemberig még a Dürer-kertben rendezett Noise Night Life-bulikba, azok afféle földi pokolként, "Budapest lefolyójaként" írták le az ott tapasztaltakat." - részlet a Quart magazin A Noise Night Life felemelkedése és bukása című cikkéből.


A 18 éves Áron azt mesélte, hogy ezek a bulik minden képzeletet felülmúltak. Vonzotta az ezernyi jó csaj és a ritmus... mindez potom áron. Az italok árai is korrektek voltak, nagyjából egy ezresbe került egy pohár ital.

Persze az olcsó buli lehetősége mellett a rendezvény által képviselt zenei irányzat is működhet delejként, pontosan azért, mert eltér, nagyon messze áll a szülők által elfogadott és kedvelt zenétől, és a kamasz gyerekek számára fontos lehet egy ilyen szélsőséges ellenpont megfogalmazása: egyfajta ki nem mondott lázadás és szembefordulás a felnőttek társadalma által képviselt értékekkel.
A lüktető, kemény ritmus, a felvillanó fények és az ezekre együtt mozgó fiatal tömeghez való tartozás megélése pedig igazi ösztönélmény.


Kassai Tini

Tömegpszichózis okozta a tragédiát - Nézd meg videónkat!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=zY00m3thZTgyXtwy


L!FE Magazin - Minden nap 18 órakor a LifeNetwork műsorán!


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


A tragédia után - megrázó képsorok a Nyugati téri megemlékezésrőlhttp://www.life.hu/legykepben/napifriss/20110117-csendes-megemlekezes-a-nyugati-teren-video.htmlNem pánik, hanem tömegpszichózis okozta a tragédiát - Videóhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110117-nem-panik-hanem-tomegpszichogzis-okozta-a-szombat-ejjel-tortent-tragediat.htmlTömegpánik - Ezt tedd a veszélyzónában!http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110116-tomegpanik-ezt-tedd-a-veszelyzonaban.htmlPánik okozhatta a 3 fiatal tragédiáját!http://www.life.hu/legykepben/napifriss/20110116-panik-okozhatta-a-3-fiatal-tragediajat.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.