Meztelen szabadság a kendő árnyékában - Exkluzív riport Iránból

aktfotó fotózás művészet társadalmi helyzet On The Spot diszkrimináció Irán nők helyzete
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
50 dollárnak megfelelő büntetés jár annak a nőnek, aki Iránban festett körmökkel megy ki az utcára, de tilos a hennával történő testfestés is, még a kézfejen is. Marad hát a kendő - legalábbis ami a nyilvánosságot illeti. A szigorú szabályok ellenére ugyanis egyre több nő kockáztat: van, aki már nem kap azonnal a homlokához, ha a fejét fedő kendő kissé lecsúszik, és van, aki aktfotózást is vállal - természetesen a legnagyobb titokban.

A nyugati országokban egészen 1935-ig Perzsiaként emlegetett Irán a Khomeini ajatollah által vezetett forradalmat követően vált Iráni Iszlám Köztársasággá 1979-ben. A változást akaró és végül forradalmat kirobbantó iráni nép azonban nem azt kapta, amiért küzdött: a köztársaság helyett, melytől szabadságot és egyenlőséget várt, erőszakos elnyomás, függetlenség helyett pedig elszigeteltség lett az eredmény.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az akkori fiatalok ma kiábrándultak, a mostaniak pedig még inkább. A 30 év alattiak számára - akik Irán teljes, közel 72 milliós lakosságának kétharmadát teszik ki - a jelenlegi iszlám köztársaság nem jelent mást, mint a szabadságjogok korlátozását. Ezt az érzést erősíti a globalizáció, mely erősebbnek bizonyult az ország vezetőinél: hatására egyre több fiatal tanulhat külföldön, egyre többen ismerik meg a nyugati világot - mely egyre határozottabban áramlik is be az országba -, és egyre többen egyre nyitottabb szemlélettel a birtokukban vágynak a változásra. A nyitottság ráadásul a fiatal társadalom egészére jellemző: ma már jóval több nő tanulhat egyetemen, főiskolán, mint korábban, a modern impulzusokra és a nyugati életstílusra így aztán ők is jóval fogékonyabbak.

Milyen témákról olvasnál szívesen a Life.hu-n?



Az életüket kockáztatják



smink

thinkstockphotos
thinkstockphotos

A női test nyilvános mutogatása, a testfestés és annak látványa, valamint a kendő viselésének megtagadása ugyanakkor ma is tilos. Az életüket kockáztatják így aztán azok a fiatal nők, akik Irán fővárosának, Teheránnak a külvárosában rendszeresen látogatnak egy illegálisan működő fotóstúdiót, ahol úgy tesznek, mintha szabadok lennének: négy fal között ledöntenek minden társadalmi falat, és erotikus fotósorozatot készítenek egymásról, amit senkinek sem mutathatnak meg.

Az On The Spot digitális riporterei, Cseke Eszter és S. Takács András is teljes inkognitóban forgattak róluk - abban az országban, mely a legtöbb újságírót tartja fogva a világon, és ahol egy ilyen stúdió működtetéséért a nők az életükkel fizethetnek.

Exkluzív riport az On The Spottól Iránból

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=P8PnriZT7dno6srH


Az On The Spot Iránról készített dokumentumfilmje a Spektrum TV-n látható.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.