Meztelen szabadság a kendő árnyékában - Exkluzív riport Iránból

2011.03.02. 0:01

50 dollárnak megfelelő büntetés jár annak a nőnek, aki Iránban festett körmökkel megy ki az utcára, de tilos a hennával történő testfestés is, még a kézfejen is. Marad hát a kendő - legalábbis ami a nyilvánosságot illeti. A szigorú szabályok ellenére ugyanis egyre több nő kockáztat: van, aki már nem kap azonnal a homlokához, ha a fejét fedő kendő kissé lecsúszik, és van, aki aktfotózást is vállal - természetesen a legnagyobb titokban.

A nyugati országokban egészen 1935-ig Perzsiaként emlegetett Irán a Khomeini ajatollah által vezetett forradalmat követően vált Iráni Iszlám Köztársasággá 1979-ben. A változást akaró és végül forradalmat kirobbantó iráni nép azonban nem azt kapta, amiért küzdött: a köztársaság helyett, melytől szabadságot és egyenlőséget várt, erőszakos elnyomás, függetlenség helyett pedig elszigeteltség lett az eredmény.

Forrás: AFP

Az akkori fiatalok ma kiábrándultak, a mostaniak pedig még inkább. A 30 év alattiak számára - akik Irán teljes, közel 72 milliós lakosságának kétharmadát teszik ki - a jelenlegi iszlám köztársaság nem jelent mást, mint a szabadságjogok korlátozását. Ezt az érzést erősíti a globalizáció, mely erősebbnek bizonyult az ország vezetőinél: hatására egyre több fiatal tanulhat külföldön, egyre többen ismerik meg a nyugati világot - mely egyre határozottabban áramlik is be az országba -, és egyre többen egyre nyitottabb szemlélettel a birtokukban vágynak a változásra. A nyitottság ráadásul a fiatal társadalom egészére jellemző: ma már jóval több nő tanulhat egyetemen, főiskolán, mint korábban, a modern impulzusokra és a nyugati életstílusra így aztán ők is jóval fogékonyabbak.

Milyen témákról olvasnál szívesen a Life.hu-n?Az életüket kockáztatják

Az országot vezetők által diktált szabályok azonban nem igazodnak olyan mértékben az igényekhez, mint ahogy arra szükség lenne. A fejet, homlokot, nyakat takaró kendő ma is mindennapos, kötelezően viselendő ruhadarab a nők számára, mely alól nem kandikálhat ki színesre festett köröm vagy hennával díszített kéz. Ha ez mégis megesik, a nő büntetésre számíthat - a színes körömért például 50 dollárnak megfelelő összegű bírságra.

A nők ezért óvatosak, de azért sokasodni látszanak a színes fejkendők, több a smink, és elvétve látni kendő alól kikószáló festett hajtincseket is. Bármilyen szigorúnak is tűnnek európai szemmel a szabályok, a társadalom egyértelműen elnézőbb lett a nőkkel szemben támasztott erkölcsi igényeket illetően az 1979-es forradalom óta.

thinkstockphotos

A női test nyilvános mutogatása, a testfestés és annak látványa, valamint a kendő viselésének megtagadása ugyanakkor ma is tilos. Az életüket kockáztatják így aztán azok a fiatal nők, akik Irán fővárosának, Teheránnak a külvárosában rendszeresen látogatnak egy illegálisan működő fotóstúdiót, ahol úgy tesznek, mintha szabadok lennének: négy fal között ledöntenek minden társadalmi falat, és erotikus fotósorozatot készítenek egymásról, amit senkinek sem mutathatnak meg.

Az On The Spot digitális riporterei, Cseke Eszter és S. Takács András is teljes inkognitóban forgattak róluk - abban az országban, mely a legtöbb újságírót tartja fogva a világon, és ahol egy ilyen stúdió működtetéséért a nők az életükkel fizethetnek.

Exkluzív riport az On The Spottól Iránból


Az On The Spot Iránról készített dokumentumfilmje a Spektrum TV-n látható.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!5 biztos jel, hogy szorongásos zavarban szenvedszhttp://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110222-pszichologia-a-szorongasos-zavar-jelei.html Téged is veszélyeztet a depresszió?http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110221-hetkoznapi-dolgok-amik-a-depresszio-kialakulasahoz-vezetnek.html 4 változás a testünkön, amitől totál kiakadunk!http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110211-testunk-valtozasaira-a-lelek-is-reagal.html A kínai holdújév meghökkentő babonáihttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20110211-a-kinai-holdujev-meghokkento-babonai.html Így érezheted magad végre igazán szexinek!http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110211-igy-erezheted-magad-vegre-igazan-szexinek.html
Iránfotózásdiszkriminációművészetnők helyzeteOn The Spotaktfotótársadalmi helyzet