Amikor a pia a legjobb barátnőd

szesz lélek alkohol pszichológia alkoholista
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Képtelen vagy alkohol nélkül ellazulni, már egyedül is kibontasz esténként egy üveg bort, és csak úgy tudsz elaludni, ha megiszol pár pohárral? Vigyázz, az ártalmatlannak tűnő poharazgatás könnyen szenvedélybetegségbe torkollhat, és ha nem ismered fel időben a tüneteket, összeomolhat az addig felépített életed!

Thinkstock
Thinkstock


Senki sem születik alkoholistának

Az alkoholista magatartást számos tényező alakítja ki és az élet során sok hatás befolyásolja. Lényegesek a genetikai adottságok, elsősorban a szorongásra, hangulatzavarra való hajlamot illetően, de azok leküzdésének módjait már tanult modellek alapján gyakorolja az illető - mondja dr. Belső Nóra pszichiáter.
Abban a környezetben, ahol minta a telitöltött pohár, könnyebb ezt az utat választani, ezért a családnak óriási szerepe van. Számos pszichiátriai betegség (szorongás, depresszió, egyéb zavarok) jelentős feszültségérzéssel és problémákkal jár, amelyekre sok nő "öngyógyításképp" az alkoholt látja egyedüli megoldásnak. A testi és lelki hozzászokás függőséghez vezet, ami könnyen elfedteti a gondokat, a feszültségeket.

Zugivó vagy?

A nőknél előforduló alkoholproblémák az utóbbi évtizedekben egyre gyakrabban okoznak egészségügyi és pszichés problémákat. Míg a pasikra általában a csoportos italozgatás jellemző, a nők legtöbbször titkolják és szégyellik, hogy az alkoholban is találnak megnyugvást.

Fórum: Mennyire visszataszító, ha egy nő részeg?



A társadalom kevésbé toleráns a nők alkoholfogyasztását illetően, ezért náluk a zugivás gyakrabban fordul elő. Az ivást a legtöbb nő azzal magyarázza, hogy csak lazulni szeretne, kiengedni a gőzt, ám ennek hátterében valójában szorongásoldás, alvászavar, vagy egyéb pszichés probléma leküzdése áll - vélekedik szakértőnk. A zugivó nőknél reggel erős tünetek tapasztalhatóak, majd napközben kicsit javul az állapot, ám délutánra belső feszültség és idegesség jelentkezhet. A zugivó magatartására jellemző, hogy társaságban feltűnően kerüli az alkoholt, ha valaki rákérdez káros szokására, akkor hazudik, vagy sokszor összeveszik másokkal a téma kapcsán - vélekedik szakértőnk.

Thinkstock
Thinkstock

Magadra maradhatsz a bajban

Az alkoholbetegség a testi-lelki tünetek összességét jelentő állapot és folyamat, amelynek súlyos állomásai, végállapotai lehetnek. A rendszeres ivás előbb-utóbb szenvedélybetegséghez vezet, amelyek közös jellemzője, hogy a beteg nem tud és egy idő után már nem is akar lemondani szenvedélye tárgyáról, még ha be is látja annak káros voltát.
A későbbiek folyamán személyisége eltorzul, eltűnnek az egészséges énvédő mechanizmusok, majd előtérbe kerülnek a szenvedélyt védő manőverek, illetve hazugságok. Az illető lassan elveszíti intim kapcsolatait, a segíteni akarók átverve érzik magukat, és kudarcélményeik, csalódásaik eltávolítják a betegtől, aki egyedül marad.
Az alkoholista egyén fő jellemzője az ingerültség, az izgatottság, a kézremegés, az izzadás, majd egy idő után megjelennek a fizikai tünetek: felpüffedő arc, szemek, kezek és száj körüli bőrvörösség. Az alkoholbetegség évtizedek után súlyos leromláshoz vezet.

Te mennyit iszol?

A mértékletes alkoholfogyasztásra nincs egyértelmű szabály, hisz minden ember szervezete másképp reagál az italra. A megengedett normálérték tiszta alkoholban kifejezve egy nő számára napi legfeljebb 10 gramm tiszta alkohol (pl. 1 deci bor, vagy 2 deci 5%-os sör, vagy 2 cent tömény ital). A függőség határa egyénenként változhat, léteznek kockázatcsökkentő és -növelő tényezők, ám a mennyiség és a minőség ezt kevésbé befolyásolja.

Szenvedélybetegség? A témában bármilyen kérdéseddel keresd Majsai László terapeutánkat!



Pszichés szempontból akkor beszélhetünk alkoholproblémáról - tájékoztat dr. Belső Nóra -, ha valaki egyértelműen valami miatt iszik, ha alkoholfogyasztása miatt megváltoznak a napi szokásai, a viselkedése, ha nem képes lemondani az ivásról, illetve, ha emiatt másokkal vagy a törvénnyel konfliktusba kerül. A függőség az alkohollal már egy szorosabb, mindennapi viszonyt jelent, ami hiánytüneteket eredményez. Ez esetben jellemző attitűd a kontroll elvesztése a gyakoriság és a mennyiség tekintetében is.

Thinkstock
Thinkstock

Az alkohol méreg!

A nők szervezete sokkal rosszabbul tolerálja az alkoholt, mint a férfiaké, így náluk kb. fele akkora mennyiségű alkohol korábban és súlyosabb tüneteket okoz, valamint gyorsabb a testi-lelki leépülés. Azok a nők, akik rendszeresen isznak, sokszor menstruációs zavarokkal küzdenek, súlyosan károsodnak belső szerveik, megnő a melldaganat kialakulásának kockázata és terhesség esetén a magzat gyakrabban szenved súlyos idegrendszeri károsodásokat.

Szingli vagy? Akkor tetszeni fog új websorozatunk! Nézz bele!



Piálni egyedül is lehet, ám a leszokás legtöbbször csak segítséggel megy. Ha felismered magadon a fenti tüneteket és egyedül nem tudsz szabadulni az ital rabságából, fordulj minél előbb szakemberhez. A kezelés menete az okoktól, a stádiumtól, a személyiségtől, továbbá a támogató környezettől nagymértékben függhet. Az orvos megfelelő időben, módon alkalmazott gyógyszeres és pszichoterápiás kezelésekkel segíthet leküzdeni problémáidat, a gyógyulásban a csoport- és családterápiák, valamint a civil önsegítő csoportok (AA) szintén kiemelkedő fontosságúak.

Az alábbi történetek szereplői már jól ismerik a pokolba vezető utat.

Lea: "A baráti társaságomban mindenki ivott, nem keveset. Eleinte nem voltam ebben partner, ám a többiek unszolására inni kezdtem, eleinte csak bulikban, később minden este.
Egy idő után - ha vásárolni mentem - első utam az italos pulthoz vezetett. Nem volt párkapcsolatom, a munkám rendkívül stresszes volt, így esténként két üveg pezsgőt simán benyakaltam. Később már az sem izgatott, ha piásan vezettem, egészen addig, amíg el nem kaptak a rendőrök. Bevonták a jogsimat egy évre, elvesztettem a munkámat, és a családom is elfordult tőlem. Hosszú út vezetett a gyógyulásig, bekerültem egy bentlakásos intézménybe, de hála az orvosok kitartó munkájának, ma már absztinens vagyok."

Thinkstock
Thinkstock

Dia: "Amikor kiderült, hogy a páromnak szeretője van, teljesen összeomlottam" - meséli Dia. "Miután elhagyott, a vodka lett az egyedüli támaszom. Ittam reggel és este, és amikor átjöttek a barátok, minden palackot eldugtam a szekrény mélyére. Odáig süllyedtem, hogy képes voltam lemenni éjjel a kocsmába, bedönteni egy-két felest. Anyám vette észre először, hogy alkoholista lettem, majd erőszakkal elrángatott egy pszichiáterhez, aki rehabra küldött. Az igazi próbatétel még előttem van, hisz most fog kiderülni, boldogulok-e az ott tanultakkal az életben."

Brigi: "Soha nem volt önbizalmam, különösen a férfiakkal szemben. Eleinte csak a randikon gurítottam le pár sört, majd otthon is, előtte, hogy oldjam a stresszt. A kezdeti félénk lányból igazi szexőrült lettem, ágyról ágyra jártam, és a piától sokszor arra sem emlékeztem, mi történt éjjel. Amikor terhes lettem - nem tudom, kitől -, napokig bőgtem, majd az abortusz után rájöttem, így nem mehet tovább. Az elvonókúrán olyan nőkkel ismerkedtem meg, akiket megerőszakoltak, vagy az anyjuk az utcára dobott, így rádöbbentem arra, hogy az én történetem szinte semmiség az övékéhez képest. Tudom, hogy alkoholbeteg vagyok, és minden erőmmel gyógyulni akarok."

A szolárium is okozhat függőséget - Nézd meg videónkat!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=7JmCVnmw167VF8AY


L!FE Magazin - Minden nap 18 órakor a LifeNetwork műsorán!







Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.