Segítség! Egyre korábban őszülünk!

haj fodrász őszülés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden nő életében meghatározó pillanat, amikor felfedezi magán az első ősz hajszálat. Ma azonban lényegesen korábban őszülünk, mint évtizedekkel ezelőtt. A miértekre kerestük a választ.

Ősz hajtincsek egykor és ma

Korábban az öregedés első "hivatalos" jelei általában a 30-as éveink végén, a 40-es éveink elején jelentek meg. Aggasztó tény, hogy ma a nőknél ez az időpont sokkal korábbra tolódott ki. Egy hetilap legújabb, igen megdöbbentő felmérése szerint a harminc alatti brit nők egyharmada már őszül, és kétharmaduk ezért a magas stressz-szintet okolja. Húsz éve a harminc alatt őszülő nők aránya mindössze 18 százalék volt. Egy jelentős angol, hajápolási és hajfestékeket forgalmazó cég képviselője szerint több mint hétmillió brit nő festi otthon a haját, legtöbbjük azért, hogy takargassa az ősz hajtincseket.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Dia, a huszonnyolc éves belsőépítész három évvel ezelőtt kezdett el őszülni, éppen azután, hogy elköltözött otthonról, és elindította saját vállalkozását. A lány biztos benne, hogy a két dolog igencsak összefügg egymással. "Egyéni vállalkozónak lenni igen stresszes és megterhelő manapság. Sosem tudhatod, mikor jön a következő munka, de a hiteleket fizetni kell - így nagy a nyomás." Dia csak azért festeti az eredetileg gesztenyeszínű haját, mert nem akarja, hogy az emberek öregnek lássák huszonnyolc évesen.

Ősz hajszín = öregedés?

A fodrászok egyöntetűen úgy gondolják, hogy az őszülő hajat az emberek az öregedéssel azonosítják, és a mai modern világban - ahol a nők tényleg mindent megtesznek, hogy fiatalabbnak tűnjenek - álcázni akarjuk, ha minket is utolért az őszülés. Hiszen míg a férfiaknál az őszes halánték szexis és férfias - emlékezzünk csak Richard Gere-re a Micsoda nő című filmből -, addig egy csinos és vonzó negyvenes nőre nem ősz hajjal gondolunk.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com


De térjünk vissza kicsit magára a folyamatra - valóban a sressz okolható a fakó tincsekért? A haj festékanyagát melaninnak nevezzük, mely lehet sötétbarna, fekete, sárgás és akár vörösesbarna is. De amint a festéktermelő sejtek működése valamilyen okból csökken, a hajszálba festék helyett pici légbuborékok kerülnek a hajhagyma felől - ezért az ősz hajszálaink a keratin világos színének és a fényvisszaverő légbuborékoknak köszönhetik színüket. A fehér hajszál teljesen egészséges, mindössze a színanyagok nem termelődnek már benne. Ha elkezd őszülni a haj, vele együtt a tincsek vastagsága, rugalmassága is csökken.

Csak a stressz a hibás?

A kutatók máig vitatkoznak arról, hogy az őszülésben mennyi szerepe van a genetikának és a hétköznapi magas stressz-szintnek, de érdemes szem előtt tartani, hogy mindkét tényező nagymértékben befolyásolja a haj "öregedését". Amikor idegeskedünk, a szervezet rengeteg B-vitamint használ fel. Nemrég fekete szőrzetű patkányokon végzett kísérletekből mutatták ki, hogy amint elkezdték megvonni az állatoktól a B-vitamint, azok őszülni kezdtek. Ennek fényében elmondhatjuk, hogy a B-vitamin fogyasztása lassíthatja a haj őszülését - így érdemes sok banánt, burgonyát és lazacot fogyasztani az őszülés ellen. Japán kutatások szerint a stressz egy másik fajtája, az oxidatív stressz is jelentős szerepet játszik az ősz hajtincsek megjelenésében. Ezt a stresszfajtát a dohányfüst belélegzése, a szmog, az UV-sugárzás és az egyéb légszennyezések okozzák.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

A harmincegy éves, divattal foglalkozó Líviát nem zavarják az ősz tincsei - bár nála az első hajszálak már 16 éves korában jelentkeztek. "Büszke vagyok az ezüstös hajkoronámra. Igen, az én hajam inkább ezüstös fényű, mintsem ősz, hiszen világosabb és szebb a fénye, mint azoknak, akik valóban megőszültek már. Édesanyám is teljesen ősz volt huszonkilenc évesen - nálam sajnos korábban kezdődött ez a folyamat. Nem festetem, mert minden milliméter lenövés meglátszana rajta, azt pedig igénytelennek tartom. Helyette megbarátkoztam vele, és rájöttem, nem is olyan szörnyű. Sokszor jönnek oda hozzám vadidegen lányok az utcán, hogy milyen hajfestéket használok. Egyszerűen nem akarják elhinni, hogy teljesen eredeti. Az anyósom - aki 72 éves létére a mai napig szőkére festeti a haját - ki nem állhatja a hajamat, mert szerinte öregít. De a párom már így ismert meg, és neki nagyon tetszik ez a szín. És már engem sem zavar."

Hogyan védekezz az ősz haj ellen?

Ha genetikailag szerencsés vagy, akkor sem árt odafigyelni néhány dologra. Fogyassz naponta friss zöldséget, gyümölcsöt. Mivel a haj 80%-át fehérje alkotja, a napi fehérjebevitelünknek is optimálisnak kell lennie. Óvjuk a hajszálakat az erős napsütéstől és a rendszeres festéstől, hiszen ezek mind gyengítik a hajszálak ellenálló-képességét, és lassítják a haj regenerálódását. És ami a legfontosabb: pihenjünk minél többet, és csökkentsük a stressz-szintünket!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.