A legnagyobb tévhitek a nőkről - leszámolunk velük!

férfi előítélet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy nőnek nemcsak a tűsarkú cipőkkel és a túl szűk szoknyákkal kell megküzdenie, hanem a gonosz előítéletekkel is. Kissé utánajártunk ezeknek a csajokat érintő, nem túl hízelgő kliséknek, és mindegyikre rá is cáfoltunk!






Thinkstock
Thinkstock

A nők mindig sírnak

A pasiknak elég ok az általánosításra, ha könnyezel a barátnőd esküvőjén, vagy ha elsírod magadat egy megható filmen, és máris kialakul a fejükben a kép: te egy bőgőmasina vagy. Innen pedig már csak egy lépés a hisztérika megnevezés.
Az érzékenységről ráadásul nem tehetsz. Az, hogy könnyen könnyekre fakadsz abszolút természetes, vagyis hormonális reakció. A női szervezet több prolaktin nevű hormont termel, ami a könnycseppekben lévő hormon, és még a könnycsatornánk is más, mint a férfiaké. Nem beszélve a neveltetésbeli különbségekről, hiszen a pasik mindig azt hallgatták kicsi korukban, hogy aki sír, az anyámasszony katonája. Így alakultak ki a hagyományos nemi szerepek is, a nők érzékenyek, a férfiak erősek.
A Harvardon készült egy tanulmány a témában. Ron Levant professzor kutatása szerint a gyengébbik nem valóban jobban átérzi az érzelmeket és megérti az álláspontokat. Természetesen a másokéit is. Míg az erősebb nem empátiaérzéke egyszerűen nem fejlődött ki "teljesen".

A pasik a szőkéket szeretik

Egyszer az életében mindenki kiszőkítteti a haját, próbaképpen, mert a pasiknak az tetszik. A pasiknak az tetszik? Ez rejtély, mindenesetre az 1950 és 1980 között több szőke nő pózolt a Playboy címlapján, mint barna, fekete vagy vörös összesen. De még a Vogue-ban is...
Szóval a pasiknak tényleg a szőke nők tetszenek? Van benne némi igazság, ha az aranyló tincsekre mint a fiatalság és szépség jelképére gondolunk. A férfiak pedig legtöbbször náluk ifjabb feleséget keresnek. Hiszen - tudatalatti döntés - a fiatalabb nők elvileg egészségesebbek és termékenyebbek. Így a szőkékhez, azaz fiatalabbakhoz való vonzódás nem több mint a fajfenntartás sokat emlegetett ösztöne. A hajszín azonban nem minden, hiszen a nőknek más termékenységi "mutatóik" is vannak, például a kerek keblek és a szélesebb csípő.
Bár a szöszik olyan angyali teremtéseknek is tűnnek, a barnák kezdik őket leszorítani a dobogóról. 2005-ben készült egy egyetemi kutatás 1500 férfiember részvételével. A kutatók minden pasinak ugyanannak a hölgynek a fotóját mutatták, de egyszer szőke, egyszer barna, egyszer pedig vörös frizurával. És most jön a meglepetés. A megkérdezettek több mint a fele a barna hajú leányzót tartotta a legvonzóbbnak.

Thinkstock
Thinkstock

A szőkék ostobák

Hallottál már szőke nős viccet? Persze. Nincs férfitársaság "gonosz" élcelődés nélkül... És akár szöszi vagy, akár nem, a női összetartás nevében, érthető, ha egyik-másik poént magadra veszed. Hiszen micsoda botrányos általánosítás az, hogy a szőke hajúak szépek, szexisek, de ostobák?!
Nos, egyelőre nem született tanulmány a hajszín, a nem és az intelligencia-hányados összefüggésében, így bármilyen következtetés levonása felesleges. Bár az előítéletnek nem tettek jót Marilyn Monroe filmjei - mint a Szőkék előnyben vagy a Van, aki forrón szereti -, mégsem a szőke díva a hibás. Sem más aranyhajú híresség. A szuperszexi Sharon Stone-nak például átlagon felüli az IQ-ja. Vagy gondolj csak Hillary Clintonra vagy Margaret Thatcherre, akiknek neve jól cseng a közéletben.





A nők nem tudnak parkolni





Thinkstock
Thinkstock

A nők gyengébbek, mint a férfiak

Azért, mert a férfiakat küldjük le a szupermarketbe egy rekesz ásványvízért, máris a nőkre ragadt a gyengébbik nem címke... Itt viszont nem csak az izomerőről van szó, a fizikális dolgokkal kár is vitába szállni, leszámítva néhány kivételt. De ezt a pasik tovább fokozzák azzal, hogy szerintük a nők többet betegeskednek, gyakrabban vannak fájdalmaik, ráadásul még lelkileg is labilisabbak. Egy francia kutatóintézet ebben még meg is erősítette az előítéleteket, tanulmányuk szerint ugyanis a nők kétszer gyakrabban hajlamosabbak a depresszióra, mint a pasik.
Tény és való, hogy a statisztikák szerint a férfiak fele annyit járnak orvoshoz betegség miatt, de ezt nem jelenti azt, hogy kevesebbszer dőlnek ágynak, mint a nők. Arról nem is beszélve, hogy a csajok hormonrendszere sokkal több strapának van kitéve, mint a pasiké, ezért a testünk néha valóban sérülékenyebb és gyengébb. Ennek ellenére mégis tovább élünk, mint a férfiak. Még hogy gyengébbik nem...

Tipp! Vicces fotók, jógázó kisállatok! Nézd meg képgalériánkat!


A nők a gazdag pasikat szeretik





Thinkstock
Thinkstock

A vörös hajú csajok jobb szeretők

A vörös hajú nőket éppen annyi előítélet éri, mint a szőkéket. Bár ezek - lássuk be - sokkal hízelgőbbek. Persze annak, aki jobban szereti, ha vad szeretőnek gondolják, mint butának és egyszerűnek. A dögös vöröseket a művészek is előnyben részesítették, az irodalom, a képzőművészet és a filmek is hemzsegnek a lángoló hajú múzsáktól, akik ráadásul egytől egyig fantasztikus szeretők.
Ennek a klisének is van alapja, éppúgy, mint annak, hogy a pasik a szőke nőket szeretik. A vörös hajnak már az ókorban is démoni varázserőt tulajdonítottak, a középkorban ugyan ez átcsapott boszorkányüldözésbe. De az előítélet nem változott, a vörös csajok ördögiek, szenvedélyesek, rafináltak és vadak, pláne, ha szexről van szó.
Ennek ellenére semmilyen bizonyítéka - sem kutatás nem készült a tárgyban, sem statisztika nem elérhető - nincs annak, hogy ez így lenne. A vörös (és persze a piros, a bordó) azonban tagadhatatlanul és vitathatatlanul a szenvedély, a szex és a szerelem színe, van benne valami vadság. Meg persze az agresszió is. Hiszen gondolj csak bele, te is tűzpiros fehérneműbe bújsz, ha hódítani akarsz, de csak azért ne fesd be a hajadat, hogy még szuperebb szeretőnek tűnj.

Tipp! Sztárok, akik meztelenül kampányolnak! Nézd meg képgalériánkat!



Fitnesz a kanapén - tévézés közben is lefogyhatsz!http://www.life.hu/tested-lelked/mozgas/20110613-fitnesz-a-kanapen-tevezes-kozben-is-lefogyhatsz.htmlMegőrült a valóságshow-sztár! Napi 14 órát edzett!http://www.life.hu/tested-lelked/20110620-heidi-montag-14-orat-edzett-egy-nap.htmlEz a sorozatok sikerének valódi oka!http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110613-a-boldogtalansag-miatt-leszunk-sorozatfuggok.htmlÍgy jelzik a bajt a test energiaközpontjaihttp://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110613-igy-jelzik-a-bajt-a-test-csakrai.htmlA legjobb tippek másnaposságrahttp://www.life.hu/tested-lelked/20110612-szuper-tippek-masnapossag-ellen.htmlSzerelmi kötés - csak ámítás vagy tényleg működik?http://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20110611-szerelmi-kotes-csak-amitas-vagy-tenyleg-mukodik.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.