Rák? Ödéma? Hámsérülés? A rossz méretű melltartó veszélyes!

fehérnemű méret melltartó egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ödémát okoz, daganatos megbetegedéshez vezet, akinek kicsi a melle, viselnie sem kell - ez csak három abból a rengeteg tévhitből, amelyeket az egyik legizgalmasabb női ruhadarab, a melltartó kapcsán hallani vagy olvasni. Három szakértőt kérdeztünk arról, hogy mi az igazság, mire kell  figyelni melltartóvásárlásnál, és mi a helyzet az extrém esetekkel.




Szólj hozzá: Te mit nézel a tévében?


Thinkstock
Thinkstock

A doktor úr szerint ha már melltartót viselünk, akkor orvosi szempontból nézve is fontos, hogy jó méretet válasszunk. "Amennyiben túl nagy a melltartó, úgy megereszkedhet az emlő. Hátfájdalmak, gerincproblémák jelentkezhetnek. A kis melltartó viselése fájdalmat okoz és hámsérülés alakulhat ki. A daganatos megbetegedések előfordulását viszont nem befolyásolja a melltartó viselése" - teszi hozzá legvégül.

Rossz méretű melltartóban csúnya lesz a mellünk

A feladat tehát adott: meg kell találni a tökéletes méretű melltartót. Ez azért nem olyan nagy kaland, gondolhatjuk sokan. Két nagy fehérneműcég statisztikái viszont nem ezt bizonyítják. Galamb Eszter, az egyik legismertebb fehérneműcég hazai marketingmenedzsere és Stefánné Heinz Gyöngyi egy másik, magyarországi termelési központtal is rendelkező fehérneműcég szaktanácsadója közel azonos adatokat mondanak. A két cég külön-külön készített felmérései szerint a nők 75-80 százaléka nem ismeri a saját mellméretét, ami döbbenetesen elkeserítő adat. "Sokan tévesen azt hiszik, hogy a szám - például 85 vagy 90 - a mellbőséget jelenti, pedig ez a mell alatti körméret centiméterben megadva. A betű (A, B, C, D, E, F, G) a mell teltségére utal. Minél "mellesebb" valaki a testalkatához (törzséhez) képest, annál nagyobb kosarú melltartóra van szüksége, tehát a betűrend szerint nagyobb kosarat kell választania" - mondja Galamb Eszter. Az egészségügyi problémákon túl természetesen az esztétika is fontos szempont. "Egy megfelelő méretű melltartó tartást és jó formát ad, amiben előnyösnek, csinosnak érezzük magunkat akár egy szoros top vagy garbó alatt is. Egész más lesz a megjelenésünk, fellépésünk, mert önbizalmat ad az előnyös forma és tartás" - teszi hozzá.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!



Thinkstock
Thinkstock

"Valószínűleg mindenki látott már olyan nőt, akinek szinte a nyakába csúszott a melltartó hátpántja" - meséli a másik cég képviseletében Stefánné Heinz Gyöngyi. "Ez esetben a melltartó túl bő volt, valószínűleg az illető nem tudta, hogy ma már létezik 75E-s méret is, ezért inkább a 85C méretet választotta. Hasonló jelenség, amikor a fehérnemű látszatra négy vagy hat mellet csinál a viselőjének. A melltartó csak akkor tart, ha tökéletes a mérete, azaz a körmérete szoros, a melltartó nem mozog, a kosármérete pedig kényelmes. A húsba vágó melltartópánt is rossz melltartóválasztásra utal, ugyanis nem egyedül a vállpántnak kell tartania a melleket, hanem a melltartó alsó kiépítésének köszönhetően az egész szerkezetnek."

Tipp! Borzasztóan néznek ki: túlplasztikázott sztárok! Kattints a képgalériáért!




És ha az egyik mellem nagyobb?







Thinkstock
Thinkstock

A másik nagy márka marketingmenedzsere, Galamb Eszter szintén ezt javasolja. "Meg lehet próbálni a Mamabel Micro Stretch nevű, eredetileg kismamáknak készült melltartót is, melynek rugalmas kosarai egy kosárméretet tágulnak, tehát akkor is jók, ha megnő egy picit a mell. Különösen érzékeny mellekhez sok olyan fazon van, melyek varrás nélküli kosárral készülnek, és így abszolút kellemes viseletet biztosítanak."

Mikor viseljük?

Nőgyógyász szakértőnk azt tanácsolja, hogy ne hanyagoljuk a melltartó viselését, így késleltethetjük a mell megereszkedését. Teljesen mindegy, hogy A, C vagy E a kosárméretünk, mellünk feszessége a szöveteink feszességétől függ. Mindkét fehérneműcég képviselője azt tanácsolja, hogy mindig kötelezően viseljünk melltartót, amikor mozgunk - legyen szó sportolásról, takarításról, gyaloglásról, bevásárlásról. A terhesség alatt - bármilyen feszesek is a szöveteink - szintén ne hanyagoljuk el a melltartó viselését, a szoptatás idején pedig akár éjszaka is viseljük. Minél fiatalabb korban kezdünk melltartót viselni és minél hamarabb megtaláljuk a helyes méretet, negyvenéves korunk fölött annál inkább meghálálja a mellünk a korai gondoskodást.

Thinkstock
Thinkstock

Így vásárolunk fehérneműt mi, magyar nők:
Átlagosan két melltartót vásárolunk évente, bár egyre több a színes, mintás, izgalmas modell a választékban. A két fehérneműmárka szakembereinek tapasztalata az, hogy nálunk még mindig a fehér melltartó a favorit. Ezt követi a fekete szín, de a jól kihasználható és praktikus testszínű változattal csak most kezdünk barátkozni. A szakértőink eltérően nyilatkoznak arról, hogy szetteket vásárolunk szívesebben, vagy külön veszünk bugyit és melltartót. Stefánné Heinz Gyöngyi szerint még mindig inkább külön-külön vesszük meg a darabokat. Jellemző viszont, hogy a különleges alkalmakra - például esküvőre - mindig új fehérneműt vásárolunk. A Galamb Eszter által képviselt fehérneműcég nem reprezentatív tapasztalatai szerint viszont inkább szetteket vásárolunk. A hétköznapra viselt melltartó mellé általában több bugyit is beszerzünk, a szexisebb, "ünnepi" darabokat viszont csak egy alsóval vesszük meg. A marketingmenedzser azt is hozzátette, hogy bár karácsonykor és Valentin-napkor mindig kínálnak valami különlegességet, ennek az "őrületnek" a kiemelt hatásait nem érzik.


Takács Nóra nemzetközi modell, a Hogyan legyek jó nő? sorozat háziasszonyának véleménye:
"Halihó! Pénteken 3-kor gyülekező. Smink, fodrász van, testszínű bugyit melltartót hozz. Köszi." Ilyen egy tipikus divatbemutatóra toborzó SMS. Emlékszem, milyen mérges voltam ezért pár éve. Mégis mi az a testszínű fehérnemű? Mennyit szaladgáltam, hogy találjak valahol! Amikor végre valahára rábukkantam egy helyre, ahol már volt ilyen, csak ennyit mondott az eladólány: Ja, modell bugyi lesz? Vettem mindenből, hogy legyen. Idővel pedig rájöttem, hogy a legjobb barátaimra leltem. Ezerszer könnyebb testszínű fehérneművel létezni. Sosincs arra gond, hogy milyen színű ruhát akarok felvenni, mert mindenhez passzol. Ezek az újfajta, pánt nélküli melltartók pedig szuperek, leveszik az ember válláról a terhet. Nincs többé ronda szilikon pánt! Egyszer és mindenkorra zárjuk le ezt a korszakot! Az új fehér és fekete pedig a testszín. Így sokkal egyszerűbb az élet.



Tipp! Celebdömping a Nemzeti Vágtán! Kattints a képgalériáért!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.