108 millió forintos büntetés is kiszabható ittas járművezetés esetén

ittas vezetés törvény büntetés jogszabály
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Milyen büntetésre számíthat az, aki ittas állapotban vezet, és véralkoholszintje átlépi a törvényben szabályozott megengedett határértéket? Olvasónk kérdésére dr. Horváth Emese válaszol.

"A rendőr közúti ellenőrzés során megállított, ittas állapotban vezettem a gépjárművem. A véralkoholszintem 1,52 g/l (ezrelék) volt. Milyen mértékű büntetésre számíthatok ilyen esetben? Mi az eljárás menete?"

Az ittas járművezetés vétségének ítélkezési gyakorlata a jelenleg hatályban levő Büntető Törvénykönyv rendelkezései tükrében:

Kedves Olvasó!

A jelenlegi szabályozás részletes büntetőjogi szabályai az alábbiak:

"Aki szeszes italtól befolyásolt állapotban vagy a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt vasúti vagy légi járművet, valamint gépi meghajtású vízi járművet vagy úszó munkagépet, avagy közúton gépi meghajtású járművet vezet, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A büntetés bűntett miatt:
a) három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést,
b) öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget,
c) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,
d) öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

Thinkstock
Thinkstock



A bírósági gyakorlat az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet által meghatározott alábbi alkoholértékeket különbözteti meg: 0,2‰ (20 mg%) = az alkoholfogyasztás nem bizonyítható, 0,21-0,50‰ (21-50 mg%) = ivott, de alkoholosan nem volt befolyásolt, 0,51-0,80‰ (61-80 mg%) = igen enyhe, 0,81-1,50‰ (81-150 mg%) = enyhe, 1,50-2,50‰ (150-250 mg%) = közepes, 2,51-3,50‰ (251-350 mg%) = súlyos, 3,51‰ felett (351 mg%) = igen súlyos fokú alkoholos befolyásoltság.

A kiszabott büntetés mértéke ezen értékekhez igazodik, mely ittassági fokot az igazságügyi orvosszakértő állapít meg. Lényegében ez az alapja a büntetés kiszabásának.

Befolyásolhatja a vádlott alkoholtűrő képességét az a tény, hogy aznap mennyit evett (a zsíros ételek hamarabb oldják az alkohol hatását), mennyit aludt, fizikális-szellemi terhelése - ez lényegesen befolyásolja a szervezet tűrőképességét -, kell-e rendszeresen gyógyszert szednie valamely betegségére tekintettel, ha igen, akkor milyen típusú gyógyszert, esetlegesen befolyásolhatja az adott lelkiállapota (pl. egy közeli hozzátartozó elvesztésének traumája).

Az ítélet meghozatalakor a bíró segítségére enyhítő és súlyosító körülmények sietnek.

Az ügyészség általánosan említett súlyosító körülménye ezen cselekmények országos elszaporodottsága, míg enyhítő körülmény a vádlott bűnösségre kiterjedő beismerő vallomása, a tevékeny megbánás, esetlegesen a fent kifejtettek okán a méltányolható indítóok.

Hatályos Büntető Törvénykönyvünk elsősorban tehát szabadságvesztéssel rendeli büntetni ezen vétséget, azonban lehetőséget ad - meghatározott törvényi feltételek fennállta esetén - arra, hogy végrehajtandó szabadságvesztés helyett a vádlott pénzbüntetést, illetőleg közérdekű munkát vagy végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést kapjon.

A múlt évben lezajlott Btk. módosításával pénzbüntetés összege jelentősen megnövekedett.

A törvény értelmében a pénzbüntetés egy napi tételének legkisebb összege 100 forintról 2.500 forintra, a legnagyobb összege pedig 20.000 forintról 200.000 forintra emelkedett.

Mindezek alapján a törvény szerint a pénzbüntetés kiszabható legkisebb összege 3.000 forintról 75.000 forintra, legmagasabb összege pedig 10.800.000 forintról 108.000.000 forintra nőtt!

Thinkstock
Thinkstock



A járművezetéstől eltiltás mellékbüntetés alkalmazása a bírói gyakorlatban ezen vétségnél általában indokolt, hiszen a közlekedési bűncselekmény elkövetési körülményeiből vagy az elkövető személyiségéből arra kell következtetni, hogy az elkövetőnek a közlekedésben járművezetőként való részvétele a közlekedés biztonságát, mások életét vagy testi épségét veszélyezteti.

A nyomozóhatóságnak 2 hónap áll rendelkezésére az eset felderítésére, azonban ez az idő meghosszabbítható, utána az iratokat felterjeszti vádemelési javaslattal az illetékes ügyészséghez.

Az ügyészség - amennyiben a törvényi feltételek fennállnak - tárgyalás mellőzése keretében ad indítványt a bíróságnak a büntetés kiszabására.

A bíróság ebben az esetben a rendelkezésére álló iratok alapján dönt.

E határozat ellen a vádlott és az ügyész tárgyalás tartását kérheti a kézbesítéstől számított 8 napon belül.

Amennyiben a bíróság a vádlottat bűnösnek mondja ki, viselnie kell a bűnügyi költséget is, ez a szakértői munkadíj, költségtérítés valamint az egészségügyi szolgáltatás és a vérvétel díja.

Üdvözlettel:
dr. Horváth Emese, Esztergomi Városi Bíróság

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.