étkezési szokások Audrey Hepburn genetika étrend génállomány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma a világon több mint 1,5 milliárd felnőtt túlsúlyos, és amennyiben az elhízás jelenlegi tendenciája így folytatódik, 2030-ra ez a szám várhatóan 2,16 milliárdra emelkedik, így nem csoda, hogy a szakemberek teljes erőbedobással keresik a megoldásokat a tömeges elhízás ellen.
A kulcs Audrey Hepburn lehet?



AFP/Photo12
AFP/Photo12


Génjeinket is megváltoztathatja az étrendünk

Dr. Nessa Carey, brit kutató The Epigenetics Revolution című könyvében arról számol be, hogy Audrey tinédzserkori éhezése bizonyos genetikai változásokat idézett elő, amelyeknek a későbbiekben rossz egészségi állapotát köszönhette. Az írónő rávilágít arra is, hogy a genetikailag belénk kódolt sajátosságokat a környezeti tényezőkkel, a stresszel és a táplálkozással epigenetikailag is meg tudjuk változtatni. A szerző egyik legaggasztóbb megállapítása, hogy a szülők nem megfelelő étrendje komoly hatással bírhat a még meg nem született gyermek egészségére, ez a tény pedig különösen azokra az anyákra igaz, akik a terhesség első 3 hónapjában alultápláltak voltak. A tudósok egyelőre nem tudják pontosan azonosítani a rossz táplálkozás miatt megváltozó géneket, ám a Cambridge-i Egyetem kutatói találtak egy olyan gént, ami a várandós anya egészségtelen életmódja miatt módosíthatja a születendő gyermek genetikáját. A tudósok az ún. Hnf4a gént a 2-es típusú cukorbetegséggel, illetve a szív- és daganatos megbetegedésekkel hozták összefüggésbe.

Tipp! VV Eszter fölényes győzelmet aratott VV Dya ellen! Kattints a galériáért!



Apáról fiúra


Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


Thinkstock
Thinkstock


Egészséges táplálkozásunk utódjaink érdeke is

A helytelen étkezés nem csupán saját, ám születendő gyermekünk egészségi állapotát is károsan befolyásolhatja, ám kisebb étrendbeli változásokkal önmagunkat és utódjainkat is megvédhetjük a veszélyes epigenetikai mechanizmusoktól. Dr. Nessa Carey arra a következtetésre jutott, hogy az egészséges táplálkozás nem csak személyes felelősségünk, hanem fontos feladatunk a jövő nemzedékek vonatkozásában is.

Dr. Fajcsák Zsuzsanna, táplálkozáskutató véleménye:
"A magzatot már a méhen belül is érik bizonyos hatások, így a terhesség alatti egészségtelen táplálkozás és a kismama túlsúlya miatt a születendő gyermek is hajlamossá válhat az elhízásra. Az öröklött genetikai tényezők mellett szülőként elsődleges feladatunk az egészséges életmódra való tanítás, amit már a terhesség alatt el kell kezdenünk. A túlsúly és az elhízás számos betegség előidézője lehet, így pl. az inzulinrezisztenciáé, ami a szervezet csökkent érzékenységét jelenti az inzulinra. A fő problémát abban látom, hogy az emberek 90%-a sajnos érzelmi alapokon eszik, a divatos étrendek jojó-effektust eredményezhetnek, ám az állandó testsúlyingadozás sokkal veszélyesebb, mint maga a kövérség. Kizárólag átstrukturált gondolkodással lehet hosszú távon pozitív eredményeket és súlycsökkenést elérni, amikor az egészség a legmagasabb értékszintre kerül az elménkben, ám ehhez rendbe kell tennünk az emocionális életünket is. Hogy jobb életkörülmények között születhessen meg az utódunk, kiemelt feladatunk, hogy érzelmi sérüléseinket ne adjuk tovább a következő nemzedékeknek, ezért ha kis lépésekben is, ám tudatosan kell átállunk a minőségi életvitelre."


Tipp! Exkluzív képek Janicsák Veca Szuperkoncertjéről? Kattints a galériáért!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.