házasság királyi család név II. Erzsébet brit királynő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az angol királynőt nem könnyű megríkatni, de volt, akinek ez már sikerült...

II. Erzsébet királynő állítólag még sírt is, amikor férje, Fülöp edinburgh-i herceg majdhogynem brutálisan viselkedett azért, amiért Erzsébet nem akarta felvenni a Mountbatten nevet - állítja az életajzíró, aki szerint a királynő nem akarta, hogy ez az egész dolog negatívan befolyásolja a házasságát. Az életrajzíró szerint a házastársak közti vihar okozhatta azt is, hogy Anna brit királyi hercegnő és András yorki herceg születése között tíz év telt el.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Fülöp herceg azt szerette volna, ha a királyi család a Mountbatten ház nevet kapja, amikor felesége, a királynő 1952-ben trónra lépett. A herceg mérgében azt mesélte a barátainak: "Én vagyok az egyetlen férfi ebben az országban, aki nem adhatja a nevét a gyermekeinek. Nem vagyok más, csak egy amőba." A Vanity Fair magazin cikke szerint a királynő 1960-ban - amikor András yorki herceget hordta a szíve alatt - szerette volna újragondolni a családnév-kérdést, ami már régóta problémákat okozott közte és a férje között. Erzsébet mindenképp a férje kedvében akart járni, így állítólag hajlandó volt engedményeket tenni. Ezen a témán sokat veszekedtek, és a herceg néha kissé agresszívvá is vált a viták során, a királynő pedig nagyon sokat sírt.

A Mountbatten névről

Amikor Fülöp herceg, a Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg ház német nemesi ház tagja felvette a brit állampolgárságot, anyja után a Mountbatten családnevet választotta magának. II. Erzsébet 1960-as királyi rendelete alapján Mountbatten-Windsor a családneve II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg bizonyos leszármazottainak. A királynő rendelete alapján a családnevet a királyi család azon tagjai viselik, akiket nem illet meg a "brit királyi herceg/nő" cím, nem hivatalosan azonban mások is használják, mint pl. András yorki herceg és Anna brit királyi hercegnő - az ő házassági anyakönyvi kivonatukban a Mountbatten-Windsor név szerepel.





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.