ezüstkolloid természetgyógyászat gyógyhatás egészség test
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az alternatív gyógyászok dicsérik, de sok orvos egyfajta méregnek tartja. Utánajártunk, mi az igazság!

Thinkstock
Thinkstock

Korántsem új csodaszer

Az ezüstöt mint gyógyító és antibakteriális szert a különböző civilizációk már évezredek óta használják. Az ókori görögök ezüstcsöveken át vezették házaikba az ivóvizet, így biztosítva annak tisztaságát, míg a Római Birodalomban a bort ezüst urnákban tárolták, hogy megakadályozzák annak romlását. Az ezüstöt a híres orvos, Paracelsus több betegség gyógyítására alkalmazta, az első világháború idején a sérült katonák sebgyógyítására is használtak, illetve az ezüstkolloidot baktériumölő hatása miatt széles körben alkalmazták a kórházakban. Az ezüsttel való gyógyítás az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején virágkorát élte, és legalább 50 különböző ezüstvegyület állt az orvosok rendelkezésére, amivel hatékonyan gyógyították a különféle fertőzéses betegségeket.

A legszélesebb hatásmechanizmusú antiinfektív

Az ezüstkolloid 1938 előtt gyakorlatilag az egyetlen antibiotikum volt, ám hamarosan megjelentek a szintetikusan előállított gyógyszerek, emiatt a gyártók igyekeztek kiszorítani az ezüstkolloidot a piacról. Ennek ellenére néhány régi ezüstkészítmény máig fennmaradt, így pl. az újszülöttek szemébe a gonorreás szemkárosodás megelőzésére ma már ezüst-acetátot cseppentenek, az Amerikai Egyesült Államok égési osztályain leginkább használt ezüst a szulfadiazin nevű hatóanyag, illetve a sebgyógyításra alkalmazott ezüstfóliakötés. "Ha megértjük az ezüstkolloid hatásmechanizmusát, világossá válhat mindannyiunk számára, hogy egyáltalán nem új találmány, és rendkívül jól hasznosítható számos betegség leküzdésében" - vélekedik Dr. Elek Csaba, szülész-nőgyógyász, humángenetikus, lézerterapeuta.

Thinkstock
Thinkstock

Az ezüstkolloid nem mérgező

Az ezüstkolloid nanométer méretű részecskéket tartalmazó víz szuszpendált ezüsttel. A kolloid fémrács szerkezetű, ami nem toxikus, és olyan biológiailag aktív forma, amely laboratóriumi körülmények között rendkívül erős baktériumölő hatással rendelkezik. "A kolloid hatásának lényege, hogy a semleges kolloidrészecskéket a falósejtek 'gyomra' (lizoszómája) ionokká alakítja. Csakhogy ez a falósejtek gyomrában történik meg, ami nem érintkezik a szervezet más proteinjeivel. A falósejtek a kórokozókat a lizoszómákon belül pusztítja el és ott, ahová a fehérvérsejteket a szervezet 'hívja'. Az ezüstkolloid legértékesebb tulajdonsága, hogy az antibiotikumokkal ellentétben nem lép kölcsönhatásba más gyógyszerekkel, és önálló antimikrobás hatékonysággal bír, ezért kiválóan alkalmas számos fertőzéses megbetegedés kezelésére" - fűzi hozzá a szakértő.
Az ezüstkolloid egyetlen lehetséges mellékhatása az argíria, azaz a bőr szürkéskék elszíneződése lehet, ám a tanulmányok kimutatták, hogy az argirózis a korszerű, kb. 20 ppm koncentrációjú készítmények napi 17 literének elfogyasztása után jelentkezik. Az ezüstkolloid még tartósan nagy adagban sem ártalmas, hiszen a vesével és a májjal is ürül - árulja el a szakértő -, ugyanakkor az ezüstkolloid tartósabb hatástalansága sem ellenjavallt, mivel nem mérgező, és a hatása lassan alakul ki.

Thinkstock
Thinkstock

Nőgyógyászati problémák esetén is segíthet

Az ezüstkolloid a hüvelygyulladásokra, a lokális hüvelyfertőzésekre és a condyloma kezelésére egyaránt hatékony alternatívát jelenthet. Jelenleg a humán papilloma vírusnak közel 100 típusa ismert, amelyek közül bizonyítottan 19 felelős a méhnyakrák kialakulásában. "A HPV ellen létezik ugyan megelőző oltás, ám vírus elleni szer nincs a piacon" - mondja dr. Elek Csaba. "A HPV leküzdésére az ezüstkolloidot kombinált kezelés részeként alkalmazzuk (pl. helyi koaguláció és softlaser mellett), amelynek így 90%-os a hatékonysága, emellett az ezüstkolloid idült hólyagfertőzés és kismedencei gyulladás utókezelésére is kiválóan alkalmas."

Schneider Ferenc, Holistic Pulsing terapeuta, reflexológus, természetgyógyász véleménye:
"A kolloid ezüst kis mennyiségben a növényi táplálékokban és az emberi szervezetben is megtalálható, aminek a jelenléte nélkülözhetetlen az immunrendszer megfelelő működésében. Az orvostudomány által már régóta bizonyított tény, hogy a kolloidszemcse méretű ezüst rendkívül hatásos a különféle vírusos és fertőzéses megbetegedések kezelésében. A szemcsék baktérium-, vírusölő és mikrobapusztító hatását így intenzíven alkalmazhatjuk többek között a herpesz, a gombásodás, a candida, a szifilisz, sőt, a kullancscsípés okozta súlyos Lyme-kór gyógyításában is. Az ezüstkolloid igen hatásos csontregeneráló, elősegíti a bőr és a finom szövetek újraképződését, ráadásul sterilen tartja azokat. Az ezüstkolloidból célszerű reggel, éhgyomorra bevennünk 2 teáskanálnyit, és ne használjunk fém vagy műanyag kanalat, így a kolloidszemcsék könnyebben felszívódnak és bejutnak a vérkeringésbe. Mielőtt lenyelnénk, tartsuk rövid ideig a szájüregben, így a felszívódás sokkal jobb és intenzívebb lesz."



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.