Nyugalom lélek megtisztulás ezotéria házi szentély szentély
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan azt gondolják, a házi szentélyek terjedése divathullám, mások képmutatásként értékelik ismerőseik ezoterikus térberendezését, pedig ha valaki szentély létrehozására adja a fejét, amögött tudatosság és belülről fakadó szakrális igény feszül.

Thinkstock
Thinkstock

A ma emberének misztikumhoz fűződő viszonya sokszor nélkülözi a bensőséget, vallási formától függetlenül nagy közösségekben éli meg a hitét, pedig a befelé forduló csendes gondolkodás is épp olyan értékes közeledés a teremtőhöz, mint a közös, kisebb-nagyobb csoportban végzett rituálé. Akik számára fontos egy házi szentély létrehozása, azoknak nagy valószínűséggel igényük van arra, hogy legyen egy biztonságos és nyugalmat sugárzó tér, amelyben bizonyos időközönként a számára szükséges szertartásokat elvégezhesse (legyen az meditáció, jógagyakorlat, a szervezet tisztításához fontos ételek vagy italok elfogyasztása, esetleg "csak" a hétköznapi rohanásból való kikapcsolás).

Hol legyen az a hely?

Nincs általános előírás, az azonban biztos, hogy nem szerencsés a bejárati ajtó közelében vagy a folyosón kijelölni a szentély helyét. Bár sokan állítják, hogy egy ilyen szentély a többi családtag számára is látogatható és használható (az azonban kicsit másként működik és inkább családi szentélynek nevezik), valamint idegenek is beléphetnek a szakrális térbe, azért fontos lehet, hogy a terület szeparálható legyen a nagy mozgásokkal és zajjal járó külső élettől. A hálószoba magánya kínálja a legtisztább területet, ahol elég egy pici asztalkát egy puha szőnyeggel és alacsony zsámollyal elhelyezni. Fontos, hogy az asztal mellett legyen helye azoknak a tárgyaknak, amelyek segítik a rituálékat.

Thinkstock
Thinkstock

Mi történhet a szentélyben?

A házi szentély intim, bensőséges, a tiszta gondolkodást elősegítő terület. Azt, hogy milyen szertartások vagy tevékenységek elvégzése miatt fontos ez a hely, nyilvánvalóan meghatározza az adott ember hite. Van, aki "csak" imádkozik, és azért ott, mert ott birtokolhatja egyedül a csendet, és mert a család többi tagja ott tartja tiszteletben magányát. Más ott szólítja meg hangtalanul a számára fontos embereket, és belső párbeszéd formájában kommunikál velük. Van, aki erősen gondol azokra, akiket szeret, energiákat küld például a vizsgára készülő gyerekének, vagy erőt a beteg családtagnak. Egy biztos, a szentélyben béke ölelheti át az ott tartózkodót. A házi szentélyben leggyakrabban használt kifejezések a "köszönöm", a "kérem" és a "szeretet".

Anna, 34 éves, tanítónő: "Nekem nincs házi szentélyem, de a katolikus anyósom berendezett magának egyet az éjjeliszekrényén. Csak éppen nem mondja ki, hogy az ott egy házi oltár.... Hogy mi van ott? Kép Szűz Máriáról, egy rózsafüzér és egy gyertya. A szertartás során segítséget kér, vagy megköszöni az eddig kapott támogatást. Imádkozik. Nem divatból, nem képmutatásból, de nyilvánvalóan ott tud esténként elmélyülni, és nem a konyhában két tojásrántotta készítése között."

Thinkstock
Thinkstock

Zsolt, 32 éves: "Egy barátom, akihez a keleti filozófiák állnak közel, egyik mesterének képét tartja a hálószobája komódján, füstölőket éget felette és akad néhány kellemes hangú csengője is, amit időnként megszólaltat. Ő vállalja, hogy az a sarok a szentély számára. Egyszer megmutatta nekem és a barátainknak, de az az ő magánterülete. Ha meglátogatjuk, nem tolakodunk be a szentélyébe, másik helyiségben beszélgetünk. Mostanában azonban bennem is egyre többször merül fel a gondolat, hogy kellene nekem is egy pici terület, ahol 'szólhatnék magamhoz' és az édesapámhoz is, aki két éve halt meg, és máig nem tudtam feldolgozni, hogy olyan váratlanul ment el."

Gazdag Enikő, pszichológus véleménye:
"Az ilyen célra kialakított sarok vagy helyiség nagyon jó hatással lehet a személyiségre. Minden ember számára fontos az időnkénti megpihenés, relaxáció, a gondolatok, érzések megfogalmazása, a köszönetnyilvánítás azokért a jó dolgokért, amik megtörténtek. Ennek hatása jótékony és gyógyító azáltal, hogy az elme ki tud egy kicsit kapcsolni, olyan dolgokkal tud foglalkozni, amik feldolgozásra, megértésre vágynak, rendet tud tenni a gondolatvilágában. A befelé figyelés megtanulása mindenki számára hasznos lehet, hosszú távú jótékony hatása van a közérzetre, akár még a fizikai állapotra is."




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.