élet Karma véletlen tudatosság sors
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre többen gondolják úgy, hogy az őket ért "sorscsapások", a látszólag igazságtalan, megmagyarázhatatlanul fájdalmas események nem véletlenül történnek velük, hiszen életüket a karma irányítja.

Az elmélet szerint a karma nem más, mint az egyik legerősebb kozmikus törvény: a kiegyenlítődés törvénye. Ám nevezhetjük - és így talán még kézelfoghatóbb - az ok-okozat törvényének is. Ez azt jelenti, hogy egyetlen dolog sem történik velünk véletlenül, és míg egyfelől az események mögött előző életeink tettei állnak, jelen életünk cselekedeteivel újabb események láncolatát indítjuk el.

Thinkstock
Thinkstock

Bűn büntetés nélkül

Amikor valamilyen nagy feladattal birkózunk, és egyszerűen nem boldogulunk vele, vagy csak nagy fájdalmak, veszteségek árán, akkor valószínűleg éppen egy karmikus tettünk árát fizetjük meg. A kifejezés mégsem pontos, hiszen a karma, az elmélet szerint, nem büntetés. Éppen ellenkezőleg, lehetőség arra, hogy a számunkra - akár több életen keresztül is - nehézséget okozó problémát végérvényesen meg tudjuk oldani.
Így akik a karma törvényében hisznek, azok azt is értik, hogy a helytelen tett magában hordozza ugyan annak "büntetését" is, de nem az általános értelemben, amely szerint egy felsőbbrendű hatalom számon kéri és kiszabja a büntetést. A "bűn" elkövetőjének is meg kell tapasztalnia azokat az érzelmeket, például fájdalmat, megaláztatást, szégyent, veszteséget, amelyet ő okozott, de nem az igazság vagy a büntetés okán, hanem a kozmikus egyensúly érdekében.

Bianka, 38 éves:

"Számomra a karma sokáig csak egy volt a sok sületlen ezoterikus fogalom közül, és nagyon hosszú volt az út, mire ráébredtem, hogy azért hagynak el, válnak hűtlenné hozzám azok, akiket szeretek, mert nekem a hűséggel szemben van adósságom. Reinkarnációs hipnózison vettem részt, amikor a harmadik, 'életre szóló' szerelmem is faképnél hagyott. Egyszerűen nem értettem, mi a baj, miért hagynak cserben az életembe beköszönő férfiak. A hipnózis során aztán kiderült, hogy egy 'megtestesülésem' során én követtem el ugyanezt a hibát. Nem voltam képes hűséggel szeretni senkit. Megbántottam másokat, cserbenhagytam másokat, sok fájdalmat okoztam. Amikor ez tudatosult bennem, és képes voltam elfogadni, hogy én valóban hibát követtem el, és el tudtam fogadni, hogy az ebben az életemben fontos férfiak csak tükröt tartottak elém, akkor tört meg a karma. A tudatosság, a belátás miatt és azért, mert gondolatban életekre visszamenőleg bocsánatot tudtam kérni azoktól, akiket bántottam. Azóta 8 év telt el, és hat éve együtt élek valakivel, akivel kölcsönösen vigyázunk a szerelemre."

Thinkstock
Thinkstock

Tipp! A rémesen öltözködő tinisztár lett a legstílusosabb híresség. Kattints a galériáért!


Életeken át?

Olykor ez a folyamat, a karmikus következmény ledolgozásának folyamata több életen keresztül valósulhat csak meg, és addig kell újra és újra szembesülni a teherrel, amíg a feloldozás nem történik meg. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy csak akkor rakhatjuk le a problémát, ha már testünk-lelkünk beletört, hiszen nem ez a cél. A karma nagyon finoman irányítja az eseményeket, és csak akkora teherrel birkózunk meg, amit még képesek vagyunk elviselni. A lényeg az egyensúly helyreállítása mellett ugyanis a tanulás, illetve a tanuláson keresztül a lélek fejlődése.
Nem kötelező tehát egy vagy több életen át "szenvedni", és azok az emberek, akik tudatosabbak, akik tetteikért, szavaikért vagy gondolataikért egyre gyakrabban vállalnak felelősséget, azok hamarabb is észlelik a karma mechanizmusát, vagyis hamarabb fedeznek fel meghatározó összefüggéseket cselekedet és következmény között.
A karma hívei szerint azért is pozitív, ha az ok-okozat törvényét magunkra nézve érvényesnek tekintjük, mert akkor, történjen velünk bármi, nem hárítjuk másra a felelősséget, akkor meg akarjuk érteni a történteket, akkor aktív és nem passzív módon veszünk részt a saját életünkben, valamint úgy tekintünk a veszteségekre, fájdalmakra, problémákra, mint lehetőségre, amely a fejlődésünket elősegíti.

Thinkstock
Thinkstock


Zsolt, 41 éves, autókereskedő:

"Körülbelül öt éve vettem észre, hogy valami nem kerek az életemben. Addigra komoly vagyont halmoztam fel, sok mindent megengedhettem magamnak. Gyönyörű feleséget is. Igen, megengedhettem magamnak, mert ha nem is szó szerint, de azért mondjuk úgy, megvettem magamnak őt. Jöttek a gyerekek is. Kettő. Ikrek, csodaszép kislányok. De soha nem voltam velük, hajszoltam a pénzt, és ha úgy adódott a nőket is. Hiába volt otthon a feleségem, a gyerekek. Aztán összeomlott az életem. A feleségem egy autóbalesetben meghalt, a gyerekek meg súlyosan megsérültek. Évek óta folyamatos ápolásra szorul az egyik kicsi, a másik lányom meg, szóval ő hiába élte túl, a koponyáját ért ütés miatt nem fejlődik szellemileg. Én akkor, életemben először akkor, amikor a kórház folyosóján várakoztam, gondolkodtam azon, hogy miért történik ez velem. Véletlen? Hadakozott a lelkem a véletlen ellen. És akkor egyszer csak ráébredtem, hogy nekem a családom mellett kellett volna lennem. Hogy én ezt a feladatot kaptam, és nem akartam ezt a feladatot elfogadni, hát a karma gondoskodott arról, hogy ne tudjak kibújni alóla.
Néha azt gondolom, túl nagy a fájdalom, máskor, amikor a betegségek, gondok ellenére is a derűs, szivárványlelkű, tündéri lányaimmal játszom, és jól érzem magam, akkor valahogy úgy a helyére kerül bennem minden. Egyensúlyt érzek. Bűntudat nélkül."

A tudatosság az egyik kulcsszó, ha a karmáról van szó, de létezik még egy ugyanolyan fontos elem, amely segíthet a karma leküzdésében. Sokszor ugyanis nem egy bizonyos cselekedet vagy terület az, amely nyomán feladatunk adódik, hanem szinte egy teljes élet az, amelyet helyre kellene billentenünk. Ahol ezernyi kisebb-nagyobb vétek húzza mélyre a mérleg egyik serpenyőjét, és nehéz kiválasztani a helyes utat a jóvátételre.
Ebben az esetben az életszemléletünk és a környezetünkben élő emberekkel való kapcsolat megváltoztatása az, amely segíthet. Egészen pontosan másként kell látnunk a világot és az embereket, valamint előítéletek és ítéletek nélkül kell közelednünk másokhoz. Feltételezzük azt, hogy ők maguk is karmikus és jelenlegi feladataik sorával küzdenek, és sokkal inkább megértésre, szeretetre és megbecsülésre vágynak, mint haragra vagy ellenséges magatartásra.
Ha szeretettel tudunk másokhoz fordulni, és a helyzetek megközelítése (még ha az számunkra olykor riasztó, kellemetlen vagy éppen fájdalmas is) a szereteten keresztül történik, akkor nem egy, de számtalan karmikus következményt lehet akár ebben az életben "hatástalanítani".

Tipp! Provokatív képeken a szexszimbólum. Kattints a galériáért! (+18)



Benji: "Gigivel lezártuk!"http://www.life.hu/tested-lelked/20120507-a-megasztar-6-legutobbi-kiesoje-burgess-benji-lezarta-gigivel-az.htmlVV Éva szerint csalt az RTL Klubhttp://www.life.hu/tested-lelked/20120504-vv-eva-szerint-csalt-az-rtl-klub.htmlBódi Sylvi tart a közelgő gyerekvállalástólhttp://www.life.hu/tested-lelked/20120504-bodi-sylvi-tart-a-kozelgo-gyerekvallalastol-hires-energiagyogyasz-kezelte-a.htmlHormonkezelésekre jár és mellet növesztett a Megasztár énekesehttp://www.life.hu/tested-lelked/20120503-mellet-novesztett-hormonkezelesekkel-a-megasztar-enekese-szecsodi-karcsi.htmlPánikbetegség: trendi nyavalya vagy tényleg probléma?http://www.life.hu/tested-lelked/20120502-panikbetegseg-tunetei-okai-es-a-betegseg-kezelese.htmlSzerelmi horoszkóp májusrahttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20120425-szerelmi-horoszkop-majusra.htmlSzellentés és a többiek - Hol vannak az intim zónánk határai?http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20120504-szellentes-es-a-tobbiek-hol-vannak-az-intim-zonank.htmlImpotenciát okozhat az egykori megasztáros kezelésehttp://www.life.hu/gyogyulj/20120504-veszelyes-az-egykori-megasztaros-kezelese.htmlÁrpa Attila fenyegeti Bruce Willisthttp://www.life.hu/szorakozz/20120507-arpa-attila-fenyegeti-bruce-willist.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.