Baleset és betegség esetére nyaralás alatt: EEK kártya, utasbiztosítás, hasznos telefonszámok

betegség utasbiztosítás telefonszám kártya baleset utazás nyaralás kirándulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyaralás boldog, pihenéssel, kirándulással, családdal töltött idő. Kivéve akkor, ha valamiért megbetegszünk, vagy baleset ér. A kellemetlenségeket - legalábbis az anyagiakat - egy jó biztosítással és az EEK kártyával viszont jócskán mérsékelhetjük.

Az EU tagság előnyei

Az Európai Unió tagországaiban turistaként az egészségügyi ellátás nekünk is annyiba kerül, mint az ott élő embereknek - tehát nagyrészt ingyenes - és jogosultak vagyunk rá akkor is, ha nem kötöttünk külön utasbiztosítást. A nyaralás alatt történő baleseteknél vagy betegségeknél az orvosi és kórházi kezelést ugyanolyan feltételekkel kapjuk, mint a helyiek, tehát amiért nekik fizetniük kell, azért nekünk is. Nem árt tehát az utazás előtt tájékozódni, hogy az adott ország egészségügyi ellátásának melyik része fizetős, ám hiába vagyunk európai polgárok, ha ezt nem tudjuk igazolni, s ehhez nem elég az útlevelünk. Az itt felsorolt kedvezményeket csak európai egészségbiztosítási kártya (European Health Insurance Card, EHIC) felmutatásával tudjuk igénybe venni.

Life.hu
Life.hu

Egy hasznos kis kártya

A kártya használatával az ellátásunkért az a biztosító fizet, melynél ténylegesen biztosítva vagyunk, utasbiztosítás híján ez a magyar társadalombiztosítás feladata. Tőlük kell igényelni a kártyát is, melyért nem kell külön fizetni. Az adott országban viszont vigyázzunk: betegség vagy baleset esetén mutassuk fel a kártyánkat, és ragaszkodjunk ahhoz, hogy olyan orvos lásson el minket, aki szerződésben áll az egészségbiztosítónkkal, tehát elfogadja az EEK kártyát. Sok szállodában ugyanis azonnal magánorvost hívnak, akinek bizony súlyos összegeket fizethetünk. A kártya használatával bizonyos országokban - például Franciaországban Belgiumban, Luxemburgban - fizetnünk kell, mert a biztosítás visszatérítéses rendszerben történik, azaz ott helyben ki kell fizetnünk az ellátás árát, melyet itthon a papírok bemutatásával visszaigényelhetünk. A európai egszségbiztosítási kártya a következő országokban érvényes: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus (görög rész), Csehország, Dánia, Egyesült Királyság (Anglia), Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.

EEK kártya vagy utasbiztosítás?

A kártya ugyan sok vészhelyzetet térítésmentessé tesz, azért nem használható mindenre, így az utasbiztosítást sem képes helyettesíteni. A magánorvosok, magánkórházak kezeléseinél nem hivatkozhatunk az EEK kártyánkra, ahogy az elveszett poggyász vagy a visszaútra szóló repülőjegy árának térítésére sem alkalmas. Akkor sem használható, ha valaki kifejezetten orvosi kezelés céljából utazik külföldre. Az utasbiztosítások a kártyával ellentétben pénzbe kerülnek, viszont több területet fednek le: például adott esetben a halottszállításról is gondoskodnak, és az egyes országok kórházaiban fizetendő önrészre is biztosítanak, bár ez függ az adott szerződésünktől - a vállalt térítési összeg is maximalizálva van. Fontos szempont, hogy a biztosítás az unió tagállamain kívül is érvényes, míg az EEK kártya nem. Ha nagy merészen sem EEK kártyánk, sem utasbiztosításunk nincs, akkor annyit tehetünk saját érdekünkben, hogy szerződött kórházban és orvosnál kérjük az ellátásunkat, mert a költségek egy részét itthon visszaigényelhetjük - csak hozzuk haza az összes papírt. A helyzetet nehezíti, hogy sok kórházban több pénzt kérnek az ellátásért, mint amennyibe EEK kártyával került volna, viszont a visszatérítésnél - melyet az eredeti számlákkal és igazolásokkal a kezünkben a lakóhely szerint illetékes magyar megyei egészségbiztosítási pénztárnak kell benyújtani - csak azt a pénzt kaphatjuk vissza, amennyibe a kártya használatával került volna az ellátás.

AZ EU-n kívül

A magyar turistáknak viszont nemcsak az Európai Unió, hanem kétoldalú államközi szociálpolitikai egyezmények is segítenek külföldön. Románia, Bulgária, a szovjet és jugoszláv utódállamok, köztük Horvátország és Szlovénia területén sürgős esetben térítésmentesen jogosultak az egészségügyi ellátásra, de csak a feltétlenül szükséges mértékig, és ugyanolyan fizetési kötelezettségekkel, mint az ottani lakók. Sajnos, főleg a jugoszláv utódállamok némelyikében a szükséges orvosi ellátás fogalmát igencsak szűken értelmezik, tehát ha nincs szó életveszélyről, bizony kellemetlen helyzetbe kerülhetünk. Egészségügyi együttműködési egyezmény köti még országunkat Jordániával, Kubával és Mongóliával is, tehát ott is térítésmentes ellátásban részesülünk életveszély esetén. Ha ezekbe, vagy más, EGK-n kívüli országba tervezzük nyaralásunkat, jól tesszük, ha megfelelő, mindenre kiterjedő utasbiztosítást kötünk, főleg ha egy olyan országba látogatnánk, mellyel Magyarország semmilyen egyezményt sem kötött, és az EU-nak sem tagja.

Thinkstock
Thinkstock

Népszerű nyaralóhelyek és ellátási költségeik

Szinte minden országban különbözően alakulnak az egészségügyi ellátások árai. Ausztriában például - mint minden EU tagországban, EEK kártyával - olyan orvost vagy kórházat kell keresnünk, mely szerződéses kapcsolatban áll Ausztria egy regionális egészségbiztosítási irodájával, mert csak így számíthatunk ingyenes szolgáltatásra. Ha a fogunk fájdulna meg, már nem ennyire egyszerű a dolgunk, mert csak néhány fogorvost köt a fent említett szerződés, a többiek nyújtotta kezelésért fizetni kell. Kórházba kerüléskor szintén olyan intézménybe menjünk, mely "szerződéses", de számítsunk az első 28 napon át fizetendő napidíjra. Vész esetén egyébként a 112-es vagy 144-es számon kérhetünk segítséget.

Görögországban a 166-os telefonszámot kell hívni baj esetén, és az EEK kártyával a nem magánorvosi és kórházi ellátás is ingyenes, de a fogorvosokkal itt is vigyázzunk.

Bulgáriában vész esetén a 112-es számot hívjuk, de mentőkért már a 150-es számot kell tárcsázni. A kártyát elfogadó orvosnál is fizetnünk kell vizitdíjat, és a fogászati kezelésekért is pénzt kérnek, de legalább a kórházi ellátás - ismét csak a szerződéses! - térítésmentes.

Szlovéniában is a 112-őt hívjuk, ha baj van. Előfordulhat hogy az orvosi ellátásért átalánydíjat kell fizetnünk, melyet itthon később visszaigényelhetünk. Fogorvosok közül itt is érdemes olyat keresni, mely szerződésben áll az egészségbiztosító intézettel.

Spanyolországban is 112 a segélyhívó telefonszám, de az ellátás már nem ilyen egyszerű, itt ugyanis több olyan kórház és egészségügyi központ is van, mely egyszerre nyújt magán és állami ellátást. Ne hagyjuk, hogy ők döntsék el, melyiket vesszük igénybe, hanem külön kérjük az államilag finanszírozott ellátást és orvost. Ha előre kérik a pénzt, rossz helyen járunk. A fogorvosi ellátásra viszont nem terjed ki az állami finanszírozás, és az ott költött pénzt sem igényelhetjük vissza.

Olaszországban is érdemes az egészségbiztosítóval szerződésben álló orvoskat keresni, de így is belefuthatunk fizetős szolgáltatásokba, melyekért a pénzt csak itthon igényelhetjük vissza. A fogorvosok nagy része magánrendelőben dolgozik, így ott hiába próbálkozunk a kártyánkkal. A segélyhívószám 118.

Ha Cipruson történik bajunk, a 199-es számot hívjuk, és kövessük a szokásos, eddig ismertetett, szerződéses orvos- és kórházkeresési módszert. A vizitdíjra készüljünk fel, de cserébe találhatunk EEK kártyát elfogadó fogorvost.

Máltán is ingyenesen gyógyulhatunk, de fogorvosi kezelések közül csak a sürgősségi bevatkozás térítésmentes. Az állami kórházakban a sürgősségi ellátás ingyenes, ha szükségünk van rá, a 112-es számot hívjuk.

Horvátországban csak a sürgősségi ellátásunk térítésmentes, és az is csak akkor, ha itthon rendben van a társadalombiztosításunk, és van EEK kártyánk. Sürgősségi eljárásnak minősítenek minden olyan kezelést, mely nem halasztható a hazaérkezésig, tehát ebbe az országba jobb megfelelő utasbiztosítással is érkezni. Ha nem életmentő ellátást kapunk, akkor önrészt kell fizetnünk, ahogy a horvát biztosítottaknak is, ami általában az ellátási költségek 15%-a, kórházban pedig 30%-a - ráadásul ezt a pénzt biztosítás nélkül utólag vissza sem igényelhetjük. A szállodák, üdülőterületek orvosai általában nem állnak szerződésben az állami biztosítóval, így jobban járunk, ha baj esetén rendelőintézetbe vagy kórházba megyünk. A segélyhívószám itt is a 112.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.