Noha férfiként élt és ölt, valójában nő volt a szegedi tanyavilágban a két világháború között tevékenykedő legendás sorozatgyilkos. Az áldozatai pedig egytől egyig erőszakos és iszákos férjek közül kerültek ki.

1933 januárjában, épp egy péntekre eső 13-án ítélte halálra a szegedi bíróság Pipás Pistát, valódi nevén Rieger Pálné született Fődi Viktóriát, ám az ítélet után személyesen Horthy kormányzó részesítette kegyelemben - azt a mai napig homály fedi, hogy miért. Pipás a szegedi Csillagba került rabként, majd átszállították a Pesti Gyüjtőbe, ahol 1940-ben meghalt valószínűsíthetően veseprobléma miatt. A perben két gyilkosságot sikerült rábizonyítani, de további hét eset is minden bizonnyal az ő számlájára írható.

Forrás: AFP

Írni-olvasni nem tudott, sőt a per alatt a születési dátumára sem emlékezett pontosan, de feltehetőleg 1886-ban született a Szeged melletti Átokházán, melynek vidékét, a környező tanyavilágot soha életében nem hagyta el. Nehéz körülmények között nőtt fel, agresszív és alkoholista apja vélhetően rendszeresen verte, ami bizonyára nyomott hagyott a lelkivilágában - még ha ez akkoriban általánosnak is volt mondható. Kislányként pásztornak adták, ekkoriban szokott rá a pipázásra, ami a korban kimondottan férfi privilégiumnak számított. A neki szolgálatot adó gazda (Pipás későbbi vallomása szerint) többször megerőszakolta, sőt teherbe is ejtette, ám hogy ne legyen botrány, az akkor 17 éves lányt hozzáadták egy idős özvegyemberhez, Rieger Pálhoz. A szeretettelen házasságból hat gyerek született, de közülük csak egy maradt életben. A férj erőszakos természetű volt, nem is igazán feleséget, mint inkább szolgálólányt keresett maga mellé, az őt soha nem szerető Pipás vélhetően mellette gyűlölte meg végleg a férfiakat (a vallomása szerint a férje után nem volt testi kapcsolata mással).

Az első világháború alatt Rieger Pál meghalt, Fődi Viktória pedig egyedül maradt, és ekkor vált belőle Pipás Pista. Korábban is hajlott már a férfias viselkedésre, de ekkor teljesen identitást váltott (ha úgy tetszik: transzvesztita lett): leszorította a mellét, kalap alá tömte, majd levágta a haját, esténként pedig a többi férfival ivott együtt a kocsmában, immár Pistaként. Későbbi vallomása szerint mindezt azért tette, mert férfiként több munkára és jobb fizetségre számíthatott, ugyanakkor nyilvánvalóan valamilyen belső motivációjának is lennie kellett egy új személyiség felvételéhez - egy olyan személyiséghez, amely ölni is képes.

Ettől kezdve Pipás Pista a szegedi tanyavilágban dolgozott napszámosként, hamarosan pedig másodállásban bérgyilkosként is. Rendkívül ritka eset a kriminológiában az, hogy egy elkövető sorozatgyilkos és bérgyilkos is egyszerre, de Pipásra úgy tűnik, mindkettő igaz. Megvolt a személyes "mintája": egy bizonyos típusra (az erőszakos és iszákos férjekre) és egy bizonyos elkövetési módra (a részeg áldozatot felakasztotta, öngyilkosságnak álcázva az esetet) specializálódott, mint a sorozatgyilkosok. Ugyanakkor viszont minden esetben fizetséget fogadott el a tettéért - méghozzá a sanyarú sorsú feleségektől, akiknek korábban ő maga ajánlotta fel, hogy meg tudja őket szabadítani a férjüktől. A fizetség szinte mindig természetbeli volt: egy alkalommal például 100 liter bort és két birkát, máskor egy mázsa búzát, 28 liter bort és egy sonkát kapott érte.

Ez a kettősség az oka annak is, hogy nehezen felderíthetők Pipás Pista tetteinek igazi mozgatórugói. A személyes bosszúvágy motiválta tán, hogy elégtételt vegyen az olyan férfiakon, akik rossz tulajdonságaik miatt hasonlíthattak az őt ért fájdalmak elkövetőire? Vagy szimplán csak a haszon miatt élt a felkínálkozni látszó lehetőséggel? A legvalószínűbb, hogy mindkettő, és hogy igazából békés családi életre vágyott - férfiszerepben, hiszen az őt felbérlő asszonyoknak többször partnerül kínálkozott, volt, akivel össze is költözött, ám végül az együttélés Pipás rossz természete, zsarnokoskodása miatt megszakadt (arról pedig nem tudunk, hogy része volt-e valaha a kapcsolatnak szexuális érintkezés is).

1932-ben indult ellene nyomozás, a legenda szerint egy névtelen levél miatt, a valóságban vélhetően a szóbeszédet követve, mely szerint az utóbbi időben megszaporodó öngyilkosságok a környéken valójában egy gyilkos művei. Végül pont azok buktatták le, akiknek a "kedvéért" ölt: a felbujtó asszonyok törtek meg a kihallgatás során, és vallottak be mindent. Pipást letartóztatták, de nem tudták, melyik részlegbe zárják: asszonyok közé nadrágos embert nem tehettek, férfiak közé pedig nőt nem. Végül úgy döntöttek, hogy szoknyát adnak rá, amit különösen nehezen viselt. Talán ekkor ért véget igazából Pipás Pista élete és nem a halálakor...

Köszönet a cikk megírásához nyújtott segítségért Bezsenyi Tamás történésznek.

Nézegess jó pasikat! - Összegyűjtöttük a legjobbakatEgy brutális ámokfutó: Henry Lee Lucas - Hírhedt sorozatgyilkosok, 7. rész (18+)http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20121211-gyilkossag-emberoles-egy-brutalis-amokfuto-henry-lee-lucas-18.html A legintelligensebb kéjgyilkos - Hírhedt sorozatgyilkosok, 6. rész (18+)http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20121205-gyilkossag-bunteny-aldozat-ted-bundy-a-legintelligensebb-kejgyilkos-18.html Jeffrey Dahmer, a nekrofil és kannibál - Hírhedt sorozatgyilkosok, 5. rész (18+)http://www.life.hu/tested-lelked/20121128-sorozatgyilkos-gyilkossag-jeffrey-dahmer-a-nekrofil-es-kannibal.html A titokzatos http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20121120-gyilkossag-onismeret-bunteny-a-titokzatos-zodiakus-gyilkos-18.html A http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20121114-a-bostoni-fojtogato-hirhedt-sorozatgyilkosok-3-resz.html http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20121107-albert-fish-a-brooklyni-vampir-hirhedt-sorozatgyilkosok-2.html 5 éves kislányon próbálta ki a mérget - Hírhedt sorozatgyilkosok, 1. részhttp://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20121029-5-eves-kislanyon-probalta-ki-a-merget-noi-sorozatgyilkosok.html